Mesetablet: új módszer forradalmasíthatja az olvasástanulást

Magyar fejlesztésű alkalmazással kaphatnak esélyt a sikeresebb felnőttkorra az olvasási és szövegértési nehézségekkel küzdő kisiskolások tömegei: egy digitális technológián alapuló mesefelolvasó alkalmazással látványosan fejleszthetők a kisiskolások képességei.

A BOOKR Kids által fejlesztett Mesetablettel egy borsodi kisfalu, Megyaszó általános iskolájában adtak 9-10 éves gyerekeknek átütő élményt. Megmutatták a gyerekeknek és a tanáruknak a játékos tanulásban rejlő lehetőségeket. A felolvasással életre keltett mesékkel és a podcastokkal hatékonyan fejleszthető az olvasás és a szövegértés. Mivel a kisiskolások egyedül is tudják kezelni az eszközt, még nyáron, iskolaszünetben is hatékony segítséget, és egyben kiváló szórakozást is nyújtanak nekik. Ezt példázzák a megyaszói iskola kisdiákjainak felolvasós videói is, amelyek június 20-tól elérhetők a Telekom Youtube-csatornáján. Az ügy fontosságára egy játékos Instagram-versennyel is felhívja a figyelmet a vállalat: aki a #mesetablet és #mostgeneracio hashtaggel feltölti az Instagramra, ahogy a gyermeke mesét olvas fel, tabletet nyerhet. A Telekom ezzel a kezdeményezéssel is azt szeretné megmutatni, hogy digitális világunk mennyi lehetőséget ad többek között a képzésre, az önképzésre, és az egyéni fejlődés útján való továbblépésre is.  A jelenlegi közös aktivitással elősegíti azt is, hogy a forradalmi fejlesztés minél több helyre eljusson.

– Nagyon sok kisiskolás küzd olvasási vagy szövegértési nehézségekkel, sokukról csak ötödikes, hatodikos korban derül ki, amikor az oktatási rendszer már csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudja behozni a lemaradásukat. A legtöbb kisdiák fel tudna zárkózni, ám ha nem orvosoljuk időben a problémájukat, akkor az egy életre szóló hátrányt jelent nekik a tanulás és későbbi életük során. A szövegértési nehézségek az alapvető kommunikációját nehezítik meg az embernek – mondja Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója.

A kisiskolás korban kezelt olvasási és szövegértési nehézségek később az iskolában tehát könnyebb tanulást, hatékonyabb kommunikációs képességeket adnak a felnövekvő generációnak, amely segíti az érvényesülésüket. A nem orvosolt problémák viszont egész életre szóló hátrányt jelenthetnek. Erre a kihívásra válaszul fejlesztették ki a BOOKR Kids alkalmazást, aminek a piaci bevezetésében a Telekom is szerepet vállalt. Az alkalmazás egy animált, vizuális élményekre alapozott e-mesekönyvtár, amely komplex meseélményt ad hanggal, képpel, játékokkal, valamint egy sor fejlesztő funkcióval.  Egy egész könyvtár alkotja a kínálatot, benne olyan mesékkel, amelyek 70 százalékban lefedik az alaptantervet, így könnyedén integrálható az eszköz a kisdiákok iskolai óráiba.
A BOOKR Kids pedagógiai programját akkreditálta a Digitális Jólét Központ, így az iskolák pályázatok terhére is beépíthetik az oktatásba. A programot három egyetem közös empirikus kutatása alapozta meg, amely egyértelműen bebizonyította, hogy hatékonyan vonhatóak be könyveik az oktatás folyamataiba. Ennek eredményeképpen szeptembertől több ezer gyerek fog magyar nyelv és irodalom órán BOOKR Kids könyvekkel olvasni.

A BOOKR Kids és a Mesetablet előnye, hogy az iskolában és azon kívül is bármikor használható, és a játékosságnak köszönhetően a gyerekek szórakozásnak élik meg a képességfejlesztést, nem pedig nyűgnek, így jelentősen nő a tanulásra fordított idő.
– A televízió megjelenéséig természetes volt a művelt családok otthonában a felolvasás. A tévé kiszorította ezt a mindennapokból, és így egy fontos idegrendszeri fejlesztést vett el. Most a digitális technológiai visszahozhatja, ami elveszett – összegezte a tapasztalatokat Gyarmathy Éva diszlexia-szakértő.
A BOOKR Kids alkalmazást a tanárok is örömmel fogadták, hiszen egy nagyon komoly kihívásra ad választ. A gyermekek eltérő tempójú fejlődését az idő előrehaladtával a pedagógusok egyre nehezebben tudják követni, a Mesetablet viszont segít kiegyenlíteni a különbségeket. – A tanárok is érzik, hogy haladni kell a megváltozott média fogyasztási szokásokkal. A BOOKR Kids tanári felülete könnyen kezelhető és a pedagógusoknak létrehoztunk egy akkreditált pedagógiai továbbképzést is, amely keretein belül megismerkedhetnek a program elméleti és gyakorlati hátterével – tette hozzá Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója.