Kesztyűkészítő mester kapta idén a Zsolnay Vilmos-díjat

A hagyományosan kézi szabású, manufakturális kesztyűkészítési iparág fejlesztése terén eredményei, hazai és nemzetközi sikerei, továbbá több évtizeden keresztül végzett szakmai pályafutásának elismeréseként a Zsolnay Vilmos-díj kitüntetést adományozta városunk önkormányzata Hidas Lászlóné kesztyűkészítő mester részére.

A Pécs Város Képző-és Iparművészeti Díjában részesülő Hidas Lászlóné Sudár Judit Pécsett született 1947-ben. A Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett. 1966-ban kezdte meg szakmai munkáját a Hamerli-gyár utódja, a Pécsi Kesztyűgyárnál, 1982-től új néven a Hunor Pécsi Kesztyűgyárnál. A manufakturális, igényes, kézzel varrt kesztyűgyártás valamennyi folyamatának, a tervezés, a szabás, a varrás, a bélelés, a fényezés, díszítés, a csomagolás technikai és művészeti műveleteinek kitűnő szakértője és kivitelezője. Szakmai karrierje során csaknem 30 ezer prémium kategóriás modell megtervezésében vett részt.

Hidas Lászlóné kesztyűkészítő mesternek nagy érdeme volt abban, hogy az igényes, magas színvonalú, luxus igényeket kielégítő termékeiről híres Hunor Pécsi Kesztyűgyár nagyvállalat az évszázados tradicionális know-how birtokában a hetvenes évektől kezdve hosszú évtizedekig az ország egyik legsikeresebb vállalkozása volt.