A környezetbarát pénztárcabarát is

A Föld Napját Magyarországon 28. alkalommal rendezik meg április 22-én, amely mára a legnagyobb környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát hazánkban. Mit tehetünk a mindennapjainkban, kis odafigyeléssel is a minket körülvevő környezetért, ami amellett, hogy csökkenti ökológiai lábnyomunkat, a pénztárcánkat is kíméli? Hogyan lehet a környezetbarát élet pénztárcabarát is egyben?

A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő célja, hogy segítse a gyerekeket abban, hogy felnőttként majd okos és tudatos döntéseket hozzanak, ezért a szervezők összegyűjtötték azokat a tippeket, amivel szülőként ebben is példát mutathatunk számukra.

Környezettudatos szokásainkról, amit általános iskolában a mindennapi szokásaink részeként ismerünk meg, sokan elfeledkezünk felnőttként, pedig a környezetünkért tett apró odafigyelés pénzügyileg is előnyös lehetne számunkra. A Föld Napja egyik alprogramja szerint családonként évente akár 80 ezer forintot takaríthatnánk meg, ha pontosan annyit vásárolnánk, amennyit el is fogyasztunk.
– Hasonlóan a pénzügyi tudatossághoz, a környezettudatosság is gyakrabban hoz hosszú távon eredményt, mint azonnal realizálódó előnyöket. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedővel immár nyolc éve igyekszünk tenni azért, hogy ezeket az összefüggéseket a gyerekek megértsék, és felnőttként majd képesek legyenek a lehetőségeikhez mérten a legjobb döntéseket meghozni. Fontos, hogy lássák, környezetünk védelme, nemcsak egy üres tankönyvi frázis, hanem kézzel fogható, életviteli, és ha odafigyelünk, pénzügyi előnyökkel is jár. Szülőként megmutathatjuk a gyereknek, hogy tudjuk kímélni a családi költségvetést, miközben a környezetünket is óvjuk – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója, aki a következő tippeket javasolta:

Új műanyag flakonok helyett töltsd újra a kulacsot! És az lehetőleg legyen üvegből!
Kulacsot hordani az iskolába ma már menőnek számít – rengeteg típusból és formából lehet választani. Használjunk inkább polietilén vagy polipropilén (2, 4, 5 jelzés) anyagokból készült műanyagot, de a legjobb választás az üveg.

Étterem vagy pizzarendelés helyett főzzünk otthon!
Összességében kevesebb erőforrást és pénzügyi ráfordítást igényel, és a papír vagy műanyag elviteles csomagolás sem szükséges. Természetesen a főzés közben keletkezett hulladékot szelektáljuk, igyekezzünk otthon komposztálni a szerves hulladékokat.

Javítsd meg, ami elromlott!
A fogyasztói társadalom pörgésében hajlamosak vagyunk inkább gyorsan lecserélni, mint megjavítani az eltört, elszakadt vagy valamiért nem működő dolgainkat. A DIY hétvége közös családi program is lehet, amikor együtt oldunk meg háztartási problémákat. A közös időtöltés mellett ez a környezettudatos szemléletet is erősíti, hiszen kevesebb hulladékot termelünk, mint az egy új termék gyári előállításával járna.

Divatban a szövetszatyor!
Újrahasznosítható, mosható és már majdnem minden üzletben kapható szövetszatyor, amire akár saját mintát is tervezhetünk a gyerekekkel. Ha mindig van nálunk, sosem kell a nylonszatyrot választanunk.

„Éheztesd” a kukát!
Korábbi felmérések szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, a kidobott ételek közel fele pedig a háztartásokból kerül ki.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőről
A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2018-ban immár 8113 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 608 településről 1106 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 38.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.