A pécsiek sárga lapot adtak a helyi politikának a választáson

A csütörtöki közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatóján az Összefogás Pécsért Egyesület értékelte a választási eredményeket, valamint beszámoltak a következő időszak legfontosabb teendőiről.

Kővári János, az ÖPE elnöke többek között azt mondta, a tény, hogy az országgyűlési választáson egyedül Pécsen jutott be független, pártokon felül álló jelölt, és hogy az összes parlamenti párt kevesebb listás szavazatot kapott az országos eredményekhez képest, mutatja, hogy a pécsiek sárga lapot adtak a helyi politikának. – Itt az idő, hogy végre levonja minden érintett a konzekvenciákat – mondta Kővári János. – Nem lehet tovább fenntartani azt, hogy nem vonják be a pécsieket a városuk formálásába, ezért tehetetlenül kell nézniük a város erodálódását. Ezért az ÖPE bejelentette, már a csütörtöki közgyűlésen olyan javaslatokat fog letenni, amelyekkel támogatni lehet a pécsi civil szervezeteket és a helyi vállalkozásokat, akik egyre türelmetlenebbek.

Kővári hangsúlyozta, „a választási eredmények mindenkinek azt üzenik Pécsen, hogy meg kell haladni a párt határokat, összefogásra van szükség Pécsért!”.

Vozár Pál, az ÖPE alelnöke szerint a helyi civil szervezetekre sokkal bátrabban támaszkodhatna a város, a településrészi közösségek bevonásával és támogatásával.
Vozár kiemelte, hogy a helyi civilek nagyon várják már a késlekedő CLLD-pályázat kiírását, mert az ezen keresztül megvalósuló programok, közösségi események sokkal többet is hozhatnának a konyhára, mint például egy giga játszótér, aminek a működtetése, fenntartása nehezen képzelhet el civilek bevonása nélkül.
Vozár újra félelmének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a közművelődési és szociális célú civil szervezetek működési támogatását ki fogja-e fizetni az önkormányzat, ugyanis az első esedékes utalásoknak április 20-ig meg kellene történnie, de még a szerződéseket sem írták alá.

Kővári János jelezte továbbá, a csütörtöki közgyűlésen helyi gazdaságfejlesztési javaslatokat fognak benyújtani. Az ÖPE elnöke azt mondta, az információk szerint nem megvalósuló ipari csarnok helyett, a támogatás keretéig új pályázatot kellene azonnal beadni a városnak. Ebben véleményük szerint multik helyett inkább a pécsi, exportképes középvállalkozásokat kellene támogatni.