Marosvásárhelyen már átláthatók az önkormányzat pénzes ügyei

Noha nem szembetűnő helyen, de felkerült a marosvásárhelyi városháza honlapjára az Átláthatóság/Transparenta fejezet. Létrejöttét a Szabad Emberek Pártjának képviselője, Radu Balas kezdeményezte, aki ennek érdekében határozattervezetet nyújtott be tavaly, amit el is fogadott a helyi képviselő-testület. A honlapra folyamatosan töltenek fel adatokat, és akinek van ideje böngészgetni, érdekességekre is bukkanhat – írta a Székelyhon.org.

Az átláthatósági „gomb” célja a kezdeményező tanácsos szerint az, hogy a közérdekű adatok láthatók, megkereshetők legyenek, és ha valaki tudni szeretné, mire költik a város pénzét, tájékozódhasson a kifizetett tételekről. „Természetes dolog kellett volna legyen eddig is, hiszen közpénzeket költ el a városvezetés, és mindennek nyoma kell legyen, látható, ellenőrizhető módon.

Az nem normális, ha valaki a közpénzek felől érdeklődik, elutasítják, titoktartásra hivatkoznak, és csak peres úton tudja megszerezni az adatokat.

Nem tudom, hogy ez mennyire fog ésszerűbb pénzköltést eredményezni, de mindenképpen egy kis lépés a normalitás felé” – nyilatkozta lapcsaládunknak a kezdeményező, aki azt szeretné, hogy jobban látható helyre tegyék át az Átláthatóság fejezetet, hogy amikor megnyitjuk a városháza honlapját, szembetűnjön. Jelenleg a Közérdekű információk fül alatt van, elsőként.

Folyamatosan töltik az adatokat
A városháza honlapjára az adatokat folyamatosan töltik fel, két fejezetbe. Az egyik a városháza és a szakigazgatóságok munkáját mutatja be, a másikba azoknak az cégeknek az adatai kerülnek fel, amelyeknek Marosvásárhely tulajdonosa vagy résztulajdonosa. Ez utóbbiak között van az Aquaserv, a helyi tömegközlekedési vállalat, a Locativ, illetve a közigazgatás és turizmus cég, amely a Mihai Eminescu Ifjúsági Házat menedzseli. Ezeknek közölni fogják az éves költségvetését, az általuk megkötött szerződéseket, a versenytárgyalásokat és a befektetési terveket. Kíváncsian nyitottuk meg a tömegközlekedési vállalat címszó alatti fejezeteket, de sajnos mind üresek voltak. Úgy látszik, január végétől még nem sikerült feltölteni a vállalat idei költségvetését és befektetési terveit. Érdeklődve várjuk azt is, hogy a versenytárgyalások fejezet alá mikor kerülnek be a városi költségvetésből megvásárolandó autóbuszok.
A város tulajdonában lévő cégeknél egyelőre még sehol nincsenek feltöltve az adatok, de figyelemmel követjük majd, és beszámolunk, ha helyükre kerülnek a nyilvános, közérdekű információk.

Kíváncsian várt adatok
A másik nagy fejezetnél elsőként a versenytárgyalásokat néztük át, hiszen érdekelt, hogy épp milyen beszerzések, szolgáltatásigénylések vannak folyamatban Marosvásárhelyen. Még decemberi versenytárgyalásként tüntették fel egy olyan program beszerzését, amely lehetővé teszi, hogy a városlakók okostelefonjukról panaszt vagy észrevételt küldjenek a városházának, szöveges vagy fényképes üzenet formájában. Januárban még a fű sem nőtt, februárban iskolaőrzést vállaló cégeket keresett a városháza, reklámok közlésére érdekelt sajtótermékeknek hirdetett versenytárgyalást, és gépkocsikat akart vásárolni. Márciusban különböző építkezési munkálatokra keresett cégeket. Érdekes, hogy még nem tették közzé a fizetett parkolási szolgáltatás újraindításához szükséges program megvásárlására kiírt versenytárgyalást, így remélhetjük csupán, hogy – az illetékesek korábbi nyilatkozatai szerint – már megszervezték azt, csak még nem került fel a városháza honlapjára.

Tanulmányozható kifizetések
Tanulmányozni lehet az év első két hónapjában történt kifizetéseket is. Ha a számadatokat vesszük figyelembe, januárban 29 kifizetésre került sor, és februárban 218 számlát törlesztett a városháza. Aki kíváncsi, illetve ideje van, megnézheti, milyen kiadásai voltak a városházának. Mi találomra nyitottunk ki egy dokumentumot, és kiemeltük a legérdekesebbnek tűnő kifizetést, ami a marosvásárhelyi börtön felé történt a rabok által végzett takarítástért, és amelynek összege 17 450,16 lej. Meg lehet tudni ugyanakkor, hogy mennyi pénzt fizetnek a postának a levelek kézbesítéséért, mennyit keresnek a tanácsosok, és mennyi a polgármester személyes tanácsadójának alapfizetése. De ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyiért vásárolnak egy ergonomikus széket, vagy mennyi kártérítést fizettek Hermann Mark Christiannak, azt is megtudhatjuk a közzétett adatokból. Az adatokat egyelőre csak a városháza román nyelvű változatában lehet megtalálni, a tirgumures.ro oldalon.

Az írást a Székelyhon.ro portál hozzájárulásával közöljük!

Forrás: Székelyhon.ro