Miért kerülte el Pécset a kormányfő?

A minap Dél-Baranyában járt a miniszterelnök, aki kampánykörútján láthatóan azokat a településeket járja végig, amelyek billegő körzetnek számítanak a most vasárnapi országgyűlési választások előtt.
De miért is nem ugrott be Pécsre?

A rendszerváltás utáni években valahogy úgy alakult, Pécs leginkább ellenzéki polgármestert és városvezetést választott, aztán 2002-től a „színre szín” elve lengedezte be a várost, ezért két ciklusra pirosra pirosat, majd 2010-től narancsra narancsot húztak a pécsiek.

Mindeközben a város gazdasági értelemben komoly lejtőre került. Ez köszönhető volt a presztízsberuházásoknak (EXPO Center, EKF, hitelből vásárolt buszok, hitelből finanszírozott közvilágítás-korszerűsítés stb.), valamint a sorozatos rossz gazdasági döntéseknek, nemkülönben annak a tényezőnek, hogy Pécs ipari fejlettsége jottányit sem fejlődött, vagy változott, modernizálódott.

Ugyanígy a „színre szín” elve csődöt mondott ezért is, mert a mindenkori városvezetés, bal- és jobboldali egyaránt, nem tudott úgy lobbizni a kormányoknál, hogy jelentősebb fejlesztési forrásokat hozzanak Pécsre. A Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. elemzése szerint például helyi közlekedésre mintegy 30 milliárd forintot kapott hét város (pl. Nyíregyháza, Szeged vagy Kaposvár), de nincs köztük Pécs, holott elég komoly bajban van ezen a téren a város. Ugyanitt az is olvasható, hogy repülőtér fejlesztésre majdnem 15 milliárdot kap öt város, de Pécs itt sem található. Talán a Pécsi Tudományegyetemnek juttatott 24 milliárdos egyetemfejlesztés a legjelentősebb a fenti sorban, bár nyilvánvalóan kisebb beruházások más területeken is megvalósulnak majd Pécsen.

Nyilvánvalóan beszédes az is, hogy az újabb adósságspirálba kerülő fideszes városvezetés segítségére siető kormány tulajdonképpen hozott is ajándékot, meg nem is tavaly ősszel, hiszen bár rendezte a számlát, ezért súlyos árat kell fizetni a pécsieknek, ugyanis a pénzügyi segítség visszatérítendő, azaz 2019-ig vissza kell fizetni az államnak.

Mindezek fényében igazán érdekes látni, hogy az egyébként több közvélemény-kutatásban is jelzett előrejelzés szerint, legalábbis a pécsi 1-es számú, billegőnek tekinthető választókerületbe miért nem látogatott el a kormányfő? Csizi Péter és Mellár Tamás versenye nem lehet annyira lefutott, hogy nem érte volna meg megerősíteni a pécsi Fidesz-szavazókat, vagy a jelenlegi fideszes városvezetés lobbiereje már eddig sem ér el?

Fotó: MTI