Pécsért.hu: hogy Pécsnek is legyen végre szava

Pécsi polgárok hívták életre a Pécsi Értékközösség Alapítványt, amely számos kitűzött célja közül kiemelten fontosnak tartja, hogy Pécs városának, az itt élők, civilek és vállalkozók közösségeinek értékeit bemutassa,  érdekeit előmozdítsa.
A célok eléréséhez úgy gondolták, nagyobb nyilvánosságra van szükség, ezért indítják el a pécsért.hu online hírportált.
Végh Péter kuratóriumi elnökkel és Varga Zsanett kuratóriumi taggal, a pécsért.hu projektvezetőjével beszélgettünk.

– Mindenekelőtt tisztázzuk: miért jött létre az alapítvány?

Végh Péter: Megfogalmazott és az Alapító Okiratban is rögzített célunk, hogy az immár kétezer éve épülő szeretett városunk, Pécs szellemi, kulturális, gazdasági és közösségi értékeit felkutassuk, valamint ezeket a megfelelő formában bemutassuk, és lehetőség szerint minél szélesebb körben  népszerűsítsük.

– Ehhez milyen eszközökkel rendelkeznek?

Végh Péter: Szeretnénk, ha minél több olyan fórum lenne, ahol a pécsiek értékeiről és érdekeiről szólhatunk. Ugyanígy fontos, hogy Pécs város értékeit ápoló és gyarapító közösségek létrehozását,  fejlődését segítsük, különösen a helyi gazdasági, civil és egyházi szervezetek bevonásával.

Varga Zsanett: Ezt a célt szolgálta az elmúlt három évben, három alkalommal megrendezett Pécsi Érték Kiállítás is, amelyeken kifejezetten helyi kisvállalkozók tudták sikeresen bemutatni magukat a pécsieknek. Az elmúlt években az Árkád adott otthont, és így egyre nagyobb számban mutatták meg magukat helyi vállalkozások. A kiállítás egyébként idén is megvalósul, várhatóan szeptemberben.

– Ez az interjú a pécsért.hu online hírportál megjelenése kapcsán készül. Mi indokolta ennek elindítását?

Varga Zsanett: Természetesen a fent említett alapítványi célok. Úgy láttuk ugyanis, hogy a helyi vállalkozásokról, civil szervezetekről és közösségi életről kevés információ jut el a pécsiekhez, így nehezebben ismerhetik meg az együttműködés, vagy éppen az élet mindennapjait jobbító kezdeményezéseket, ezért döntöttünk úgy, hogy az alapítvány – szintén az Alapító Okiratban megfogalmazottak szerint – saját médiafelületet hoz létre és működtet.

– Témáját, irányultságát tekintve hogyan lehet meghatározni a pécsért.hu-t?

Varga Zsanett: Ha egyszerűen fogalmaznék, azt mondanám: minden, ami Pécs. Ami a pécsiekről, a pécsi értékekről, vállalkozásokról és civilekről, a helyi közösségekről szól. Ahogyan a szlogenünkben is megfogalmaztuk: a pécsért.hu a pécsiek szava. Szeretnénk, ha minél többen olvasnák, de nemcsak az olvasókra, hanem a véleményüket, javaslataikat megosztó pécsiekre is számítunk.

Természetesen szeretnénk majd bemutatni érdekes és értéket teremtő helyi embereket, közösségeket, valamint azon leszünk, hogy minél többen legyenek aktívak a közéletben is, mert élhetőbbé, szerethetőbbé, alkotóvá kell tenni ezt a várost, csak így lehet a gödörből a hegytetőre jutni. Legyen összefogás Pécsért!