Úgy tűnik, Mellár Tamás lehet Csizi Péter kihívója

Ígéreteihez híven ma publikálta a Közös Ország Mozgalom újabb kutatási eredményét, amelyet a  Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végzett el.
Az ellenzék és a szavazók egyfajta hurráoptimista hangulatban vannak a hódmezővásárhelyi, időközi polgármester-választás óta, ahol bebizonyosodott, hogy a Fidesz által erőltetett úgynevezett centrális erőtér „léket kapott”. A független, de az összes ellenzéki párt által támogatott, ráadásul hagyományosan fideszes városban Dr. Márki-Zay Péter győzőtt, meggyőző fölénnyel. Az adatok szerint a sikert nemcsak az hozhatta, hogy egy, ráadásul hiteles jelöltet találtak Márki-Zay személyében, hanem hogy a választásra jogosultak mintegy kétharmada ment el voksolni.

A Baranya megyei 1. számú választókerületben is indul egy független, de az MSZP-Párbeszéd által támogatott jelölt, dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár, korábbi KSH-elnök.
A mostani kutatás szerint pedig – amelyet ráadásul még a hódmezővásárhelyi választás előtt, február elején vettek fel – az derült ki, hogy a legesélyesebb ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt a pécsi közgazdász professzor. Mellár egyébként nemrégiben a Pécsett tartott KOM által szervezett vitán kijelentette, hajlandó visszalépni az esélyesebb jelölt javára. Most már persze csak az a kérdés, hogy a mögötte felsorakozó ellenzéki jelöltek ugyanígy képesek-e erre, mint Fogarasi Gábor (JOBBIK) vagy Keresztes László Lóránt (LMP).

A kutatás ebben a választókerületben is megerősíti a gyanút, hogy a Fidesz-KDNP támogatottságát rendszerint felülmérik, melynek fényében a kormánypártok jelöltjének, Csizi Péternek az előnye Mellár számára nem tűnik behozhatatlannak. Ehhez viszont mindenképpen szükséges minden más ellenzéki jelölt visszalépése, ugyanis még a legkisebb támogatottságú mért jelölt, a momentumos Nemes versenyben maradása is jelentősen csökkentené az esélyét annak, hogy áprilistól Mellár Tamás legyen Baranya 1. országgyűlési képviselője – áll a KOM elemzésében.

Az elsősorban Pécs belvárosát, a Kertváros névre hallgató gigantikus lakótelepet, valamint néhány, a megyeszékhelytől délre fekvő kisebb települést magába foglaló választókerületben valós esély mutatkozik egy esetleges ellenzéki mandátumszerzésre a 2018-as országgyűlési választáson.

Ennek viszont feltétele több jelölt visszalépése is, ugyanis az elemzésből az egyértelműen kiderül, hogy amennyiben mind a négy ellenzéki jelölt elindul, úgy a fideszes Csizi Péter magabiztosan megnyeri a mandátumot.

A magasabb választói aktivitás itt nagyban segítheti az ellenzéket, mindenképpen alapfeltétel azonban, hogy csak egy ellenzéki jelölt maradjon versenyben a fideszessel. A fideszes mandátumszerzés megakadályozására akkor van lehetősége az ellenzéknek, ha az LMP, a Momentum és a Jobbik jelöltje is visszalép, ugyanis a független Mellár Tamásnak van egyedül érdemi esélye egy kettős párviadalban legyőzni a kormánypártok jelöltjét. A Mellár és Csizi közötti várható szavazatkülönbség mindegyik jelölt kiválásával szűkül, ám a két jelölt közötti különbség akkor teremt valódi versenyhelyzetet, ha csak a független, ám az MSZP, a Párbeszéd, a DK és az Együtt támogatását is élvező Mellár áll szemben a fideszes jelölttel szemben. A Jobbik és a Momentum jelöltje esélytelennek látszik ebben a kerületben, de még az LMP jelöltje sem kerül 15 százalékpontnál közelebb a választókerület legutóbbi győzteséhez.

A megyeszékhely korábbi választási eredményei alapján Csizi Péter, a Fidesz-KDNP, valamint a függetlenként induló, ám több baloldali párt (többek között MSZP, Párbeszéd, DK, Együtt) támogatását élvező Mellár Tamás párharcát várhatjuk 2018 áprilisában. A Jobbik és az LMP két pécsi önkormányzati képviselőt indít, az LMP-s Keresztes Lóránt a párt országos listáján a befutónak tűnő hatodik helyen szerepel, Fogarasi Gábor 72. pozíciója a Jobbik országos listáján viszont a jelenlegi közvélemény-kutatási eredmények alapján nem érhet listás mandátumot áprilisban. A Momentum ebben a választókerületben a listájuk 8. helyezettjét, a fiatalkori kijelentéseiről országosan is ismert Nemes Balázst indítja.

A 2014-es választásokon a kormánypárti jelölt, Csizi Péter a voksok 37,2%-ával nyert, ami alacsonyabb volt, mint a párt országos listás eredménye. A baloldali összefogás jelöltje, az MSZP-s Tóth Bertalan kicsit több mint négy százalékkal lemaradva végzett a második helyen, eredménye több mint 7%-al meghaladta az ötpárti választási összefogás listás eredményét. A jobbikos Németh Zsolt 16,5%-ot, az LMP-s Kóbor József 8,9%-ot szerzett – a 2018-as LMP-s jelölt Keresztes László Lóránt akkor Baranya 2. OEVK-ban ért el 7,6%-os eredményt. A baranyai megyeszékhelyen egyébként 1990 óta bal- és jobboldali jelölt is szerzett egyéni mandátumot parlamenti választásokon a különböző választókerületekben.

A 2014-es listás választasi eredmény (ld. 1. tábla) is azt jelzi, hogy a kerületben a Fidesz-KDNP és a Jobbik gyengébben, a baloldali pártok pedig jobban szerepeltek, mint országosan. Az előzőek alapján egy képzeletbeli 2018-as ellenzéki célpont-listán ez lenne körülbelül a tizenötödik legkönnyebben megnyerhető kerület az országban az összesen 106 egyéni választókerület közül.

További adatok, elemzés a KOM oldalán érhetők el.