Kétes dicsőség: Pécsnek a kölcsönt vissza kell fizetnie!

Február 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely szerint a kormány a rendkívüli tartalékokból 3 milliárd forintot ad Pécs városának. A pénz visszatérítendő támogatás! Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) reagált a hírre lapunknak.

A dokumentum szerint a kormány a helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásaiból 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást nyújt Pécs városának azonnali határidővel. Szintén hárommilliárdos visszatérítendő támogatásról döntöttek Pécs idei „finanszírozási helyzetének rendezése céljából”, február 28-i határidővel.
A még tavaly, év végén átutalt 6,5 milliárd forint után tehát további két részletben újabb 6 milliárdot ad a kormány a városnak.

– Azt már nem hangsúlyozzák a tudósításokban, hogy a 12,5 milliárd forintot 3 év alatt vissza kell fizetni, úgy, hogy emellett az éves hiányt is meg kell szüntetni – mondta lapunknak Kővári János. Az ÖPE elnöke hozzátette, Pécs városának ugyanis azért halmozódott fel a tartozása, mert 2015 óta évente átlag 2,5 milliárd forinttal kevesebb bevétele volt, mint amennyi kiadása.

– Ezzel pedig ezután is számolni kell – mondta Kővári – mindaddig, amíg érdemben nem változtat a városvezetés a költségvetés állapotán. Azaz amíg nem nő legalább 2,5 millliárddal a bevétel (mondjuk kb. 5 kecskeméti Mercedes gyár iparűzési adójával), addig jelentős kiadáscsökkenést kellene produkálni.
Az ÖPE önkormányzati képvselője szerint ez azt is jelenthetné, hogy például teljesen leáll a buszközlekedés, ami épp ennyi költségébe kerül a városnak.

– Ez nyilván nem megoldás. A mi javaslatunk ehelyett a teljes buszpark cseréje elektromos buszokra, ráadásul még ebben az évben, ami 2 milliárdos megtakarítást jelentene – magyarázta Kővári János.  – Emellett további korszerűsítési javaslatainkkal, amelyeket az Okosváros fejlesztési csomagban már leírtunk, további mintegy 300 millió forintot tudna a város megspórolni. Ugyanakkor nem lehet elmenni amellett, hogy végre leadjon vagy átadjon a jóléti projektjeiből is a város, mert a „takaró csak ideig-óráig takar” – tette hozzá Kővári, akivel rövidesen részletes interjút közlünk a témáról.

Fotó: Eddie Garcia on Unsplash