Egész Pécset behálózzák majd a kerékpárutak

Újabb kerékpárutak építéséről döntött a kormány, erre 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Pécsen összesen 10 kilométer új kerékpárút épülhet!

Számos önkormányzat rendelkezett meglévő, engedélyezett fejlesztési tervekkel, így 11 szakaszon mintegy 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg. A tavalyi kormányhatározat 300 millió forint támogatást biztosít az engedélyezési szintű kerékpárút tervek elkészítésére, mivel hosszú távon kiszámítható módon a tervezésnek két évvel meg kell előznie a kivitelezést a költséghatékonyság érdekében.
A tervek szerint a közbeszerzéseket követően indulhat az építkezés, a 2019-es nyári szezonra már használni lehet az új kerékpárutakat.

Na de mi a helyzet Péccsel?
A városban 2014-ben már összekapcsolták a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti campusát a Zsolnay Kulturális Negyeddel, a tervek szerint hosszú távon kerékpárutakkal kötnék össze Pécs különböző városrészeit is – írja a pecsiujsag.hu a magyarepitok.hu információi alapján.
A kulturális negyed és a Budai vám között egy 1,9 kilométeres szakaszon alakítanak ki közvetlen biciklis összeköttetést, mintegy bruttó 160 millió forintnyi uniós támogatással. A kivitelezéshez szükséges tervek ennél a beruházásnál már megvannak, a közbeszerzési eljárás folyamatban van, a munka várhatóan idén márciusban kezdődhet el.
A pécsi Kertvárost a Belvárossal egy 4,5 kilométeres kerékpárúttal tervezik összekapcsolni bruttó 322 millió forintból, melynek lesz egy pár száz méteres kitérője Tüskésrét felé is. Ennél a beruházásnál az engedélyezési eljárás van folyamatban, várhatóan idén ősszel írják ki a közbeszerződési pályázatot.
A Nagy Imre út fejlesztése keretében 1,4 kilométernyi kerékpárút épülhet, és az Északmegyer és a Füzes dűlő útfejlesztéséhez köthető tervezett beruházáshoz is kapcsolódik 3 kilométernyi kerékpárút kialakítása. Mindkét projektnél szintén idén kezdődik engedélyeztetési eljárás a tervek szerint.