KiemeltKultúra

Vörös pandákra gyűjt a Pécsi Állatkert, eddig a pénz negyede jött össze

A koronavírus-járvány enyhülése után további fejlesztéseket tervez a sokak által kedvelt Pécsi Állatkert. Az intézmény most egy új kifutót építene, amelybe eddig Pécsett nem látható állatok, vörös pandák kerülhetnének az európai fajmegmentő program révén. A költségekre közösségi gyűjtést hirdettek, eddig mintegy negyede jött össze a remélt kétmillió forintnak.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatti kényszerű bezárás nagyon nehéz helyzetbe hozta a Pécsi Állatkertet, nagyjából 50 millió forintos bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni a családok körében rendkívül népszerű intézmény. Akkor Kővári János, az ÖPE elnöke indított akciót a zoo megmentésére, rengeteg pécsi lakos és cég nyújtott segítő kezet az állatkertnek.

Most ismét lehet segíteni, igaz, más módon. A Pécsi Állatkert 2019-ben teljes jogú tagja lett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, így jogosulttá vált veszélyeztetett fajok tartására is. A cél az, hogy két igazán különleges állatot fogadhasson a közeljövőben: vörös pandákat.

Ehhez közösségi gyűjtést hirdetett az állatkert: a cél egy 110 négyzetméteres, üvegbetekintőkkel ellátott, az állatoknak megfelelő árnyékot, nyugalmat, mászási lehetőséget biztosító kifutó kialakítása a park eddig be nem épített területén, a fóka medence és szurikáta kifutók közelében.

A tervek szerint ehhez legalább 2 millió forintnak kellene összegyűlnie, jelenleg a félmillió forintot közelíti az adományok értéke. Jelenleg még több mint negyven nap van hátra, így van esély, hogy össze is gyűlik a forrás. Ha valaki adományozni szeretne, IDE kattintva teheti meg.

A Pécsi Állatkertben egyébként is zajlik az élet: a járványügyi enyhítések révén újra van mód a látványetetésekre, de az elmúlt hónapokban több apróság is meglátta a napvilágot. A nemrégiben született lámacsikót az állatkert látogatói nevezhették el, és végül a Szeder nevet kapta.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close