AjánlottKiemeltKözélet

Havi 1,1 milliós fizetést kaphat a pécsiek pénzéből az MSZP politikai tanácsadója

Havi 1,1 Milliós fizetésért új polgármesteri biztost nevezne ki Péterffy Attila, Pécs balliberális polgármestere – szúrta ki a PécsAktuál. A feladatra kiszemelt jelölt nem más, mint Török Ottó, a Gyurcsány-kormány egykori sport szakállamtitkára, aki nemcsak MSZP-s képviselőjelölt volt, de cége a mai napig több millió forintos tanácsadási szerződéseken keresztül kapcsolódik az MSZP-hez.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a járványhelyzetre való hivatkozással a balliberális városvezetés több, mint 200 Millió forintot vont el a pécsi óvodáktól és bölcsődéktől. Ez a dübörgő takarékossági hullám, azonban nem érte utol az ellenzéki pártokhoz köthető politikai tanácsadók finanszírozását.

De ki is az a Török Ottó?

A G7.hu hírportál beszámolt róla, hogyan került az MSZP pénztárnokának, Puch Lászlónak a cége Török Ottó tulajdonába. A Sapienza Kft nevű cég 2011 és 2019 között összesen 411 millió forintért adott tanácsot, írt elemzéseket és végzett nyomdai szolgáltatást az állami forrásokból is gazdálkodó MSZP-nek – állítja G7.hu.

Ezeket a több millió forintos tanácsadási szerződéseket az MSZP részéről Tóth Bertalan pártelnök-, míg a Sapienza Kft részéről maga Török Ottó írta alá – állítja a jobboldali elfogultsággal aligha vádolható 24.hu.

De az origo.hu is beszámol arról, hogy a közpénzekből nyújtott pártfinanszírozások segítségével hogyan jutott idén júliusban is több, mint 30 Millió forint az MSZP-től a Török Ottó tulajdonában lévő Sapienza Kft-nek.

Mint írják: a közzétett információkból az látszik, hogy az MSZP frakció “alaptevékenységének ellátásához” szükséges tanácsadói feladatok ellátására, valamint különböző tanulmányok és szerződések elkészítésére kapják a pénzt. A szocialisták egyébként fél évre kötelezték el magukat, így július elejétől december végéig érkezhetnek a jó tanácsok, és részletes tanulmányok a Sapienzától.

Ez havi lebontásban közel sem számít jelentéktelen összegnek, ugyanis minden hónapban több mint 5 millió forint bevétel érkezik a pártközeli céghez – számolt be róla az origo.hu.

A zoom.hu információi szerint az Horizont Handels und Industrie AG tulajdonában lévő Sapienza Kft volt az a cég, amely Puch László tulajdonlása idején anno megvásárolta a Népszavát és a Geomedia portfólióját: a Vasárnapi Híreket, a Szabad Földet és egyéb magazinokat. Így ezek a nem független médiumok 100%-ban az MSZP befolyása alatt működtek és működnek a mai napig.

Péterffy Attila pedig azt szeretné, ha:

az MSZP-s pártpénzekkel kitömött cég vezére, Török Ottó érkezne majd városunkba felvirágoztatni a pécsi sportot és elősegíteni az állami nagyberuházásokat – és persze felvenni a havi 1,1 milliós fizetését.

Ahogy az előterjesztéséből kiderül:

“… a feladatok nagysága és stratégiai fontossága miatt szükséges, hogy ezeket a típusú fejlesztési projekteket egyben kezeljük és kezelésével olyan személyt bízzunk meg, aki rendelkezik ilyen nagyságrendű feladat ellátásához szükséges kapcsolatrendszerrel, tapasztalattal, képzettséggel.” – erre a feladatra csak Török Ottó, MSZP-s politikai tanácsadó lehet alkalmas, ez nem vitás.

Megelőlegezett bizalom híján kénytelenek vagyunk felidézni a polgármester által kinevezett két tanácsadó tevékenységét, akik hivatalba lépésük óta – fejenként havi 500 ezer forintért cserébe – gyakorlatilag képtelenek voltak bármiféle szakmai eredményt felmutatni.

1. Kunszt Márta, mint civil tanácsnok:

A DK előretolt helyőrségének tiszteletbeli tagja, aki 9 hónap alatt sem jutott el odáig, hogy leüljön és tárgyaljon a Kulturális Kerekasztal vezetőivel a civil támogatások elosztásának ügyével kapcsolatban. Amikor azonban ezt mégis kénytelen volt megtenni a Kulturális Bizottság nyilvános ülésén, abban sem volt köszönet:

Kunszt Márta az önkormányzat pénzéről beszél – havi 500 ezer forintot kap

2. Nemes Balázs, mint innovációs biztos:

A jobbszélről a Momentumba csapódott politikust szintén személyesen kérte fel Péterffy Attila a várost érintő innovációs- és technológiai fejlesztések elősegítésére havi 500 ezer forintért cserébe.

A kiemelt feladatokat ellátó megbízottaknak beszámolási kötelezettsége van a Pécsi Közgyűlés felé, amely várhatóan a következő ülésen meg is fog történni. Török Ottó havi 1,1 millió forintos kinevezésével összeért a triumvirátus, így most már mind a három baloldali ellenzéki párt (DK, MSZP, Momentum) képviselőjének jutott a pécsiek pénzéből egy-egy valós szakmai tevékenységet nem igénylő, de annál jobban fizető polgármesteri megbízás.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close