GazdaságKiemeltKözélet

Vásárcsarnok – az áruk helyett a kétségbeesés van terítéken

Rákóczi Lívia írása

Megválaszolatlan kérdések, kétségbeesés, érthetetlenség. Jelenleg csak ezen szavakkal lehet jellemezni a Vásárcsarnok jelenlegi és jövőbeli helyzetét.

Egyre nagyobb az aggodalom a vásárlók és az árusok körében. Az árusok a kérdésekire a mai napig nem kaptak válaszokat, így nem igazán tudnak elindulni megoldás felé. Jelenleg megközelítőleg 200 árus megélhetését biztosítja a Vásárcsarnok.

Elég csak végig sétálni a Vásárcsarnokon ahhoz, hogy érezzük, rengeteg ember érdeklődik – akár napi szinten – a városi piacon áruló kofák termékeiért. A legtöbb árusnak a piacozás ad teljes megélhetést a mindennapokhoz. Vannak olyanok, akik már 50 éve árusítanak, családjuk, szülők, nagyszülők révén.

50 év munkája megy tönkre.

– Mondta az egyik árus, akit megkérdeztünk arról, hogy mik a jövőre való meglátásai.

Számára az is felháborító volt, hogy a lakossági fórumon, nem kaptak megfelelő válaszokat a kérdéseikre, parlagon hagyták őket. A fórumot követve, kettő hét állt a Városvezetés rendelkezésére, hogy a megválaszolatlan kérdésekre választ adjanak. Ez a mai napig nem történt meg. Sem a Városvezetés, sem pedig az Elszámolóház felől nem érkezett érdemi válasz.

A legtöbb árus, a licit általi bevásárláson van felháborodva, teljes joggal.

Sokan nem tehetik meg, hogy akár milliós összegeket tegyen le, hogy biztos helyük legyen majd az új épületben.

Az állandó áremelkedés miatt kevesebb a vásárló, ami miatt a bevételük is szűkül. Így egyre kevesebb jut a megtakarításra, azzal pedig, hogy egyelőre még nincs új hely a Vásárcsarnok ideiglenes kialakításához, teljesen csődbe mehetnek, ami akár az eladósodáshoz, teljes elszegényedéshez vezethet. Egyedül az őstermelők kapnak úgy helyet, hogy nem kell értük fizetni, belőlük is viszont egyre kevesebb van, mert a nagyobb gazdaságok teljesen kiszorítják őket a piacról.

A jelenlegi helyzet vajon meddig fog tartani? Lesz e lehetőség továbbra is az önfeledt, vidám pillanatokra a Vásárcsarnokban?

A vásárlók is aggódnak, hiszen így is egyre magasabb árakat kérnek el az árukért, ami leginkább a kisnyugdíjasokat terheli meg. A legtöbben örülnek az új Vásárcsarnoknak, annak viszont kevésbé, hogy a régit bezárják, és egyelőre, még nem tudni, hogy hol fognak kialakítani ideiglenes helyet.

A fórumon elhangzó tájékoztatás szerint a jelenlegi épületben nem maradhatnak addig, amíg az új fel nem épül, mert a jelenlegi épületre 800 milliós felújítási pályázatot nyertek.

Több, mint 200 árus megélhetését biztosítja a Vásárcsarnok

Ezért is indult egy aláírásgyűjtés, amelynek keretin belül tízezer aláírást szeretnének összegyűjteni az árusok, hogy ne zárják be a Vásárcsarnokot mindaddig, amíg az új fel nem épül, biztosítva a családi vállalkozások, és termelők jövőjét, anyagi biztonságát. Eddig több mint hétezer aláírást sikerült összegyűjteni. Amint meglesz mind a tízezer, tárgyalni hívják majd a Városvezetést, hogy egy közös megoldást találjanak a jelenlegi, vészjósló problémára.

Vásárcsarnokra tehát nagyon nagy szüksége van Pécsnek, mind a vásárlók, mind pedig az árusok számára. Ha megszűnik – mégha csak ideiglenesen is – azzal hatalmas kár keletkezne, ami leginkább az árusok számára okozna, visszafordíthatatlan gondokat.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close