EgyébKiemeltKitekintő

Varga Judit: további hat hónappal hosszabbodhat meg a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének időszaka!

Mint ismert, a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezést indított, melynek lényege, hogy a kohéziós források elosztásánál az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási és nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A határidő lejárata előtt sikerült összegyűjteni 1,2 Millió támogatói aláírást, azonban a székely kezdeményezés sikeréhez ezeknek az aláírásoknak összesen 7 uniós tagállamból kell származnia úgy, hogy az aláírások elérjék az adott ország európai parlamenti képviselői számának 750-szeresét. Jelenleg csak három országban sikerült teljesíteni ezt a kritériumot: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kifejtette:

„Még négy országban kellene teljesíteni az alsó küszöböt. A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedésekre hivatkozva benyújtottunk egy hosszabbítási kérelmet az Európai Bizottsághoz, és én nagyon bízom abban, hogy ezt az átütemezést meg fogjuk kapni és akkor és ki fogjuk egészíteni a szükséges aláírásokat még négy uniós tagállamban.”

Most azonban úgy tűnik, hogy kedvező fordulat állt be a kérelem elbírálásával kapcsolatban. A jó hírt, dr. Varga Judit igazságügyi miniszter osztotta meg saját facebook oldalán:

“Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése!

A szervezők mellett én is az Európai Bizottsághoz fordultam, és kértem az aláírásgyűjtési időszak meghosszabbítását tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a tagállamok által elrendelt utazási és kijárási korlátozások rendkívül megnehezítették az aláírásgyűjtést.

Sikerként könyvelhetjük el, hogy a Bizottság mai javaslata szerint az uniós polgárok számára ismét megnyílik a lehetőség a kezdeményezés támogatására. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács elfogadja a javaslatot, további hat hónappal hosszabbodik majd meg az aláírásgyűjtés időszaka.

A példaértékű magyar összefogásnak köszönhetően már több mint 1 millió uniós polgár támogatását bírja a kezdeményezés. Azonban az 1 millió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, miszerint legalább 7 tagállamban meghatározott számú aláírást kell elérni. Ne feledjük el, minél több aláírás gyűlik össze, annál erősebb lesz a közös üzenet. Minden magyar aláírás számít!

The European Citizens’ Initiative of the Szekler National Council is back on track! In addition to the organisers, I also asked the European Commission for an extension of the signature collection period in view of the fact that the travel and movement restrictions imposed by Member States due to the Covid-19 pandemic hindered the collection of signatures to an extraordinary extent. It is a great success that according to today’s proposal of the Commission, EU citizens will be provided again with the opportunity to support this initiative. If the European Parliament and the Council adopt this proposal, the period for collecting signatures will be extended by 6 months. Thanks to the exemplary Hungarian unity, more than 1 million Union citizens have already supported the initiative. However, besides the collection of 1 million signatures, the other criterion, namely that certain number of signatures must come from at least 7 Member States, still have to be met. Let us not forget that the more signatures are collected, the stronger our common message will be. All Hungarian signatures count!”

dr. Varga Judit

Forrás: Varga Judit

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close