EgyébKiemeltKözélet

Ünnepélyes keretek között adták át az elektromos autóbuszokat Pécsett

A mai napon megérkeztek Pécsre azok az elektromos autóbuszok, amelyre még az előző városvezetés kötött szerződést a gyártóval.

A BYD által fejlesztett elektromos autóbuszok beszerzéséről az előző önkormányzati ciklusban született megállapodás, melyet 2019. augusztusában írt alá a FIDESZ-KDNP városvezetésének felhatalmazásával Páva Zsolt, Pécs korábbi polgármestere. Az akkumulátoros villanybuszok szállításáról szóló 1,7 Milliárd Forint értékű szerződés magában foglalja a 10 db autóbuszt, illetve a járművek üzemeltetéséhez szükséges teljes töltési infrastruktúra telepítését.

A mai átadáson jelen volt Péterffy Attila Pécs polgármestere mellett dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő, Páva Zsolt, Pécs előző polgármestere, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint a BYD értékesítési vezetője, Krenner László.

Ahogy korábban megírtuk, Kővári János, az ÖPE elnöke már 2012-ben kezdeményezte az elektromos buszok beszerzését, majd egy évre rá előterjesztette a Megújuló Város koncepcióját, melyet 2014-ben a pécsi közgyűlés elfogadott. 2017. decemberében az ÖPE újra benyújtotta ezt a városfejlesztési javaslatot, amely többek között tartalmazta a teljes buszflotta lecserélését is elektromos járművekre – mindezt pályázati forrásból.

2018. őszén Kővári János a hannoveri világkiállításon tárgyalt a BYD vezetőivel

Az ÖPE ezért 2018-tól nagyszabású utcai aláírásgyűjtést és online petíciót szervezett Pécsett, amely során az elektromos tömegközlekedési eszközök beszerzésére több ezer támogatói aláírást sikerült összegyűjteni. Kővári János személyesen látogatott el a hannoveri világkiállításra, ahol személyesen tárgyalt a BYD elektromos buszok gyártójának vezetőivel a jövőbeli megállapodás előkészítése céljából. Ebben a kérdésben a legtöbb pécsi véleménye egyértelműen megegyezett a képviselő azon környezetkímélő és energia-hatékony javaslatával, amely a pécsi tömegközlekedés modernizálását tűzte ki zászlajára. Ennek a hosszú előkészítő folyamatnak az eredményeképpen jött létre a városi buszflotta költséghatékony és környezettudatos fejlesztését jelentő megállapodás a BYD-vel.

Az e-buszok beszerzése – ahogy az elektromos biciklik- és robogók korábbi beszerzése is – szerves részét képezik az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) által képviselt, Megújuló Város nevet viselő városfejlesztési koncepciónak – mondta az ÖPE elnöke.

“Köszönöm a segítséget Paiger Istvánnak, aki a kapcsolatot létrehozta, annak a több mint 2000 pécsi polgárnak, aki támogatta a kezdeményezésünket, Páva Zsoltnak s Merza Péternek és a Magyar Kormánynak, hogy a pénzt biztosították hozzá, a BYD-nek pedig hogy legyártották! Váljék egészségünkre!” – mondott köszönetet facebook bejegyzésében is Kővári János.

A mai ünnepélyes átadáson jelen lévő Hoppál Péter országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy Magyarország elkötelezte magát egy nagyon komoly klíma védelmi programmal, hogy ténylegesen élhető, fenntarthatóbb ország legyen. Ennek az elkötelezettségnek köszönhetően indult el a pécsi elektromos buszok beszerzése is, hogy Pécs fenntarthatóbb város lehessen. Megemlítette, hogy tíz évvel ezelőtt a busz kérdés napi probléma volt a városban, mert akkoriban kigyulladt buszok, több ezres járat kimaradás jellemezte leginkább a pécsi tömegközlekedést. Az ezt követő buszcsere programmal, a már nem a pécsiek kezében lévő buszok helyére kellett egy olyan buszparkot létrehozni, amely kiszolgálja a napi ötvenezer utas utazási lehetőségét. Hozzátette, hogy az elektromos buszok jelentik a város tömegközlekedésének jövőjét.

A polgármester, Péterffy Attila megjegyezte, hogy rendkívül örömteli, hogy a tíz impozáns, korszerű és környezetkímélő busz átadása megtörténhetett, amely valódi elmozdulás egy modernebb, zöldebb város irányába. Pécs önkormányzata a közlekedés fejlesztésével kapcsolatos céljait a fenntarthatóbb városi mobilitási tervben fogalmazta meg, amelybe pontosan illeszkedett ennek a tíz elektromos busznak a megvásárlása is.
Hozzá tette, hogy ez egyfajta presztízs emelkedést is jelenthet a város számára. Számos olyan pozitív tulajdonsága van, amely a notórius autóhasználókat is elkötelezheti a közösségi közlekedés használatára. Kiemelte, hogy a mai, megfelelő ergonómia mellett a buszok rendelkeznek USB töltőkkel is, és bízik abban, hogy a Pécsi fiatalok körében is közkedvelt lesz.

A DYB értékesítési vezetője, Krenner László az átadáson ismertette, hogy nem csak Pécs városának közösségi közlekedésében értek el fordulópontot, hanem egész Magyarországon is, hiszen itt Pécsett van a legnagyobb, üzembe helyezett elektromos buszflotta, amely működőképes, ráadásul egész közép-kelet Európában a legnagyobb buszflotta. Köszönetet mondott Pécs városának, valamint a Tüke Busz Zrt-nek, hogy megszervezték az ünnepséget, és nagy örömmel adják át városunknak ezen buszokat. Hozzátette, a járműveket, Komáromban gyártották, magyar munkaerő bevonásával, így nem csak kínai, és európai gyártmányként, hanem magyarként is tekintenek ezekre a tömegközlekedési eszközökre.

A BYD tulajdonosa a jelenlegi vírus helyzet miatt nem tudott jelen lenni, de videó üzenetében szintén elmondta, hogy nagy öröm számukra, hogy átadhatták ezt a tíz elektromos buszt, és reméli, hogy a továbbiakban is együtt működhet a város a kínai buszgyárral.

Az elektromos buszok tényleges forgalomba helyezésére ősszel kerül majd sor.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close