EgyébÉletmódKiemelt

Újabb rossz hír a pécsi szülőknek! A gyerektáborokat sem kíméli az önkormányzat megszorító csomagja!

Úgy tűnik, hogy a pécsi városvezetés nemcsak az óvodákon, bölcsődéken és kulturális intézményeken próbál takarékoskodni, de most az önkormányzat fenntartásában működő balatoni gyerektáborok részvételi díját is a duplájára emelte… Legalábbis erről árulkodik egy felháborodott pécsi pedagógus nyílt levele, melyet egyenesen a polgármesternek, Péterffy Attilának címezve osztott meg saját facebook oldalán:

“Szinte pár órája értesültem, kb. 16 órakor, hogy az önkormányzat képviselő-testületének feladat és hatáskörét a veszélyhelyzet idején gyakorló Péterffy Attila polgármester a következő döntést hozta!

PMJV Polgármesterének határozata/144/2020. (VI.4.)

Fenti hatáskörömben eljárva az alábbi döntést hozom:
1. PMJV Önkormányzata fenntartásában működő Pécsi Kultúrális Központ 2020. június 18 -augusztus 30 . napjáig, Balatonfenyves 1. .és Balatonfenyves 3. telephelyén heti turnusban szervez tábort gyermekek részére. / itt jön a lényeg/

A PKK által szervezett tábor igénybe vételének díját gyermekenként heti bruttó 40 651 Ft-ban állapítom meg, mely tartalmazza a heti bruttó 25086 Ft szállást, a heti bruttó 12 500 Ft étkezést, valamint 3065 Ft útiköltséget.
Ennyi a határozat érdemi része! – írja a dühös pedagógus, majd így folytatja:

S akkor most egy elképzelt levél formájában, reagálnék erre a többszörösen elhibázott döntésre!

Tisztelt Polgármester Úr, Kedves Attila!
Nem tudom higgadtan értékelni e döntést, mert több hónapos szervező munkám, de beszélhetek a többi táborvezető nevében is, munkánk ment veszendőbe!

Mert ezeken az árakon nem hiszem, hogy valaki is részt akar venni a táborozáson.

Már csak azért is elhibázott a határozata, polgármester úr, mert túl későn, a járvány hatásaitól félők miatt amúgy is lecsökkent létszámú jelentkezők, utolsó fillérjeiket összeszedő szüleik nyári terveit zúzza szét ez a gondolata.
Ön nyilvánvalóan nem gondolta végig hatásait az elhatározásának.

Az igénybe vevő gyerekek zöme amúgy is kispénzű családokból jelentkezett, már az eredeti 20000 Ft körüli összeg is többnek tűnik a járvány ideje alatt állásukat, bevételeik egy részét elvesztő családoknak, mint ami vállalható, de ez a durva emelés ez nonszensz!

Két héttel a kezdés előtt, szinte teljesen leszervezett, kialakult csoportokban üdülő gyerekek családjának nyarát teszi tönkre, ehhez igazították a szülők a családi programokat, a szabadságukat, amit ha nem tud a gyermekük eljutni a táborba, át kell szervezni, főleg az alsós gyerekeknél, hiszen a szabadságot már másik időpontra ütemező szülőnek, erre az időre is meg kell oldani gyermeke felügyeletét!

Szerintem, tisztelt polgármester úr, gondolja végig, mi a jobb, kevesebb bevétellel, de teljes nyár alatt csökkentett számú, de létező turnusokban nyaraló gyerekek öröme, vagy az elképesztően megemelt összeg miatt kiüresedett táborok és csalódott, sokuknak egyetlen nyaralását elvesztő, gyermekek és jogosan dühös szüleik bánata?

Tegye mérlegre ezt a két oldalt, gondolja végig még egyszer döntését, mert nem hiszem, hogy az bejövő néhány milliós bevétel, megéri Önnek és a városnak, a vezetőjében nagyot csalódó polgárok, a következő időszakban, Ön és háttérpárjaik erősen csökkenő támogatottságát fogják realizálni!

Kérem, még nem késő, vonja vissza ezt a határozatot, ami gátolja sok kisgyermek, a hosszú bezártság utáni, önfeledt üdülését!

Remélem, az meg sem fordult Péterffy úr fejében, hogy a felújított táborokkal más a célja városnak, mint az iskolás gyermekek üdültetése!

Tisztelettel:

P. T. egy 35 éve minden nyáron gyermekeket táboroztató tanár” – zárja a polgármesternek intézett nyilvános levelét a pécsi pedagógus.

Sokak számára továbbra is érthetetlen, hogy a baloldali városvezetés miért éppen a kiemelt szociális- és kulturális tevékenységet végző közintézményeken kezdi a takarékoskodást, hiszen erre számos egyéb lehetősége is lenne – erre hívta fel a figyelmet korábban Berényi Zoltán, önkormányzati képviselő is.

Közbotrány! A baloldali városvezetés az óvodák, bölcsődék és szociális intézmények megszorításaiból akarja kifizetni a politikai célú pazarlásaikat! És most a gyerektáborokat is tönkretennék? Ezt nem hagyjuk! – nyilatkozta Kővári János, aki konkrét anyagi segítséget ígért a táborozni vágyó gyermekek szüleinek, majd így folytatta:

“Az idén üresek maradhatnak a pécsi táborok a Balatonon, mert Péterffy polgármester duplájára 40 ezer forintra emelte a táborok díját, amit nagyon sokan nem tudnak kifizetni. Az nem lehet, hogy épp most, amikor a családok ilyen nehéz időkön vannak túl, ne mehessenek a gyerekek táborozni anyagi okokból. Megkeressük a megoldást! Ha más megoldás nem lesz, gyűjtést szervezek!

“Senki anyagi okokból ne maradjon otthon egy ilyen nehéz időszak után” – tette hozzá az ÖPE elnöke, aki már korábban is elfogadhatatlannak nevezte a városvezetés óvodákat és bölcsődéket érintő megszorító csomagját.

FRISSÍTÉS (12:00):

Zavar az erőben! Visszatáncolt a pécsi önkormányzat a gyerektáborokat érintő áremelésekkel kapcsolatban és az alábbi sajtóközleményben igyekszik magyarázatot adni a kialakult helyzetre:

“Pécs önkormányzata a város tulajdonát közvagyonnak tekinti. Az ezzel kapcsolatos jogszabályok alapján legalább önköltségi árat kell alapul venni az önkormányzati ingatlanok hasznosítása során. Az erre vonatkozó költségvetési rendelet értelmében az önkormányzat tulajdonában lévő balatoni táborok esetében is ezt az elvet tartjuk irányadónak.

A három táborból egyet piaci alapon, kettőt kedvezményesen bocsát az üdülők rendelkezésére az önkormányzat. Ezeket a táborokat az elmúlt években felújíttatta az előző városvezetés, az önköltségi árat a rendelet értelmében ez alapján határoztuk meg.

Az új koronavírus járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre tekintettel és a táborok minél teljesebb kihasználtsága érdekében módosítani fogjuk a költségvetési rendelet ide vonatkozó passzusát. A lépésnek köszönhetően a pécsi gyerekek 2020-ban is a tavalyi áron vehetik igénybe a balatoni táborokat.

Az önköltségi alapú táboroztatást 2021-től vezetjük be, amikor reményeink szerint a járványhelyzet már nem okoz az idei mértékű gazdasági nehézségeket.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

FRISSÍTÉS (15:00)Pécsi FIDESZ Frakció közleménye:

“Kérjük Polgármester Urat, hogy ne tegye tönkre a pécsi gyermekek nyaralását!

Felszólítjuk, hogy vállalja korábbi döntését és ne a táborokat hosszú évek óta szervező munkatársakat okolja, hibáztassa a történtekért, hanem férfi módjára ismerje el, hogy hibázott, amikor ezt a morálisan vállalhatatlan döntést egymaga, a szakmával történő konzultáció nélkül meghozta.

Ha pedig a koronavírus járvány miatt spórolni szeretne, akkor azt kezdje a saját udvartartásában a politikai megbízottak, cégvezetők, ügyvédek extrafizetésének visszanyesésével, ne a gyermekeink nyári szabadidős lehetőségének korlátozásával!

Fidesz Pécsi Frakció”

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close