KiemeltKözélet

Újabb legendák és álhírek a Balatonról: 10 ezres hamburgerszámla és pusztuló halak tömege

A 3000 forintos lángos után most a 10 ezer forintos hamburger és a pusztuló balatoni halak hírei terjednek a közösségi médiában és egyes médiumok híreiben. A jelek szerint ugyanakkor ezt a magyarok már vajmi kevéssé hiszik el, hiszen idén hatalmasat nőtt a belföldi turizmus – és még nincs is vége a nyárnak.

Korábban már megírtuk, nem tudni, miért, de sokakat próbálnak elriasztani különböző pletykákkal a balatoni nyaralástól: hol arról érkeznek hírek, hogy elfogynak a szabadstrandok, hol 3000 forintos lángosárakról reppennek fel álhírek. Miután ezekről kiderült, hogy egyáltalán nem igazak – a lángos ára közelében sincs ennek az összegnek, és a szabadstrandok is szépen telnek meg fürdőzni vágyókkal – újabb és újabb álhírek reppentek fel.

Szerintem itt az ideje, hogy a baloldal hazugságra épülő kommunikációját leleplezzük – osztotta meg közösségi oldalán Kővári János, az ÖPE elnöke.

Egész nyáron azzal traktáltak minket, hogy megfizethetetlen a Balaton, ne menjünk oda. A legutóbbi posztjuk ez a képen látható számla, amin 10 ezer forint pár hamburger, krumplival meg üditővel – írta oldalán Kővári János, azonnal le is leplezve a megtévesztő posztot. Valóban kerülhet ugyanis ennyibe néhány hamburger, csakhogy a Balaton egyik legdrágább, exkluzív szállodájában, a szobapincér díjával együtt…. Ez egyébként a számláról is kiderül.

A napokban terjedt el a halpusztulás híre is a sajtó egy részében. A kérdés kapcsán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. adott ki egyértelmű tájékoztatást: évente 30–40 tonna partra vetődött haltetemet gyűjt össze és szállít el önköltségén a társaság. Ez az érték a Balatonban élő halmennyiség becsült biomasszájához viszonyítva elenyésző mennyiséget (≈1%) tesz ki.

A negatív és ráadásul nem is valós hírek terjesztése már csak azért is érthetetlen, mert a belföldi nyaralás most több szempontból is indokolt. Egyrészt itthon a járványhelyet sokkal jobb, mint számos külföldi turistaparadicsonban, másrészt ha itthon nyaralunk, azzal a hazai gazdaságot erősítjük.

A jelek szerint a magyarok döntő többsége hasonlóan is gondolkodik. A Magyar Turisztikai Ügynökség hétfői tájékoztatásából az derül ki: júliusban a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire 504 ezer vendég érkezett, akik 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, 51 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 28 százalékuk szállodákban. A térségben az elmúlt hónapban a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 86 százalékát ők adták. Ha pedig a teljes belföldi turizmus adatsorát nézzük, kiderül, kiemelkedő eredményt ért el a turisztikai ágazat júliusban: a belföldi vendégek 1,2 milliós száma meghaladta a tavaly júliusi 1,1 milliót, és az előző havit is, az akkori 460 ezernek két és félszerese.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close