EgyébKiemeltKözélet

Újabb, komoly elismerést kapott a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora

Az Idegtudományi Társaság legrangosabb díját kapta meg Dr. Buzsáki György október 26-án Washingtonban. Pécsett végzett agykutató az idegtudomány területén, kimagasló munkásságának elismeréseként kapta a Ralph W. Gerard Díjat, amely a híres idegtudósról kapta a nevét.

Számos elmélet fűződik Buzsáki György nevéhez a mai, modern idegtudományban, aki jelenleg a New York-i egyetem professzora. A világ leggyakrabban idézett tudósainak 1%-ba tartozik. Buzsáki György 1974-ben végzett a pécsi Orvostudományi Egyetemen.

Minden ideköt, mindent, amit tudok, itt szedtem össze. Fantasztikus időszak is volt ez, Grastyán Endre professzor vezetése alatt egy jó kis munkacsoport alakult ki.

– mondta még 2014-ben a PTE UnivTv-nek adott interjújában.

Az idegkutató professzor számos társaság és folyóirat, valamint a Magyar és az Amerikai Tudományos Akadémia tagja. Számos díjat nyert el innovatív kutatásaival, többek között az agykutatók „Nobel-díjaként” is számon tartott The Brain Prize (Agy-díjjal) jutalmazták munkásságát. A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén, a Magyar Felsőoktatás Napján, diszdoktori címmel jutalmazta.

Megtiszteltetés, hogy 2020-ban Buzsáki Györgynek adományozhatjuk a Gerard díjat.

– mondta Barry Everitt a díj átadásának kapcsán.

Az agyi ritmusokkal és a neurális kódolással szóló kapcsolatos úttörő munkája alapjaiban formálta az agyi információfeldolgozásról alkotott elméleteinket.

– olvasható a SfN sajtóközleményében.

A Ralph W. Gerard Díjat 1978 óta ítélik minden évben egy olyan, meghatározó idegtudósnak, aki a kutatásai, tudományos pályájuk során kimagaslóan teljesítenek.

Forrás és borítókép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close