KiemeltKözéletVideók

Újabb baranyai iskolafejlesztés: 280 millió forintból bővül a pécsi horvát iskolaközpont

Soltész Miklós nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Őri László megyei közgyűlési elnök jelenlétében Pécsett jelentette be kedden, hogy újabb több százmilliós fejlesztések révén bővülhet a horvát és a német iskolaközpont a baranyai megyeszékhelyen.

Jelentős nemzetiségi oktatási intézménybővítést jelentett be kedden Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Pécsett, a Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban. Gugán János, a fenntartó Országos Horvát Önkormányzat elnökének köszöntője után az államtitkár utalt rá, a bejelentésnek kiváló apropót szolgáltat, hogy épp a hétvégén tartottak Horvátországban választást, ahol a nemzeti oldal szerzett többségi támogatást, amely a magyar kormánnyal kiváló kapcsolatot ápol. Soltész Miklós úgy fogalmazott, mindkét kormány a kereszténységben és a nemzetben látja a jövőt, de fontosnak tartja az országokban élő nemzetiségek támogatását is.

Soltész Miklós közölte, 2010 óta folyamatosan emelkedik a nemzetiségek támogatása, és ez most folytatódik.

„Amit megígértünk képviselő úrral, elnök úrral, azt most be is váltottuk az idei költségvetésben, hiszen a pécsi horvát iskolaközpont most újabb 280 millió forintos támogatás kap a tavalyi 70 millió után. Ezzel az a bővítés, amelyet régóta szorgalmaz az iskolavezetés és a fenntartó horvát önkormányzat, megvalósul, és szolgálhatja a gyerekek, a tanárok és a szülők érdekeit – mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár utalt rá, ezzel az iskolafejlesztéssel a munkalehetőségek száma is bővül az építkezés révén.

Soltész Miklós azt is közölte, a másik nagy pécsi nemzetiség, a német által fenntartott Koch Valéria Iskolaközpont is jelentős támogatást, 300 millió forintot kap óvodaépítésre.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány a vírushelyzet miatti gazdaságélénkítő, munkahelymegőrző programjának részeként kiírtak egy 400 milliós programot, amely révén a nemzetiségek tudnak 1-2 milliós helyi beruházásokat elindítani. E programban Baranya megye nagyszerűen teljesített, hiszen 75 milliót nyert el, fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós közölte, a közelmúltban megszavazták a nemzetiségi törvény megváltoztatását, amely révén egyrészt bezárták a nemzetiségek kérésére a nemzetiségi biznisz lehetőségét, egyben megadták azt a lehetőséget, hogy a nemzetiség tulajdonába kaphassa jó gazdaként az általuk átvett, működtetett oktatási intézményt. Ezt a jogszabály-változást csak a Gyurcsány-párt nem támogatta, emelte ki Soltész Miklós.

Köszönettel tartozunk Magyarország kormányának Pécsről – mondta Hoppál Péter országgyűlési képviselő, utalva rá, hogy Pécs és Baranya a magyarországi nemzetiségek egyik tradicionálisan erős térsége. – Fontosnak tartjuk, hogy a pécsi, baranyai nemzetiségek első számú partnere a kormányzat, ezt bizonyítja az elmúlt 10 évben folyamatosan növekvő támogatás, amely mind a működéshez, mind az iskolaközpontok fejlesztéséhez érkezett. Abban bízunk, hogy a mostani gimnáziumfejlesztéssel nem lezárul egy korszak, hanem új fejezet nyílik a pécsi-baranyai horvát nemzetiség identitásának megőrzésében, megerősítésében – jelentette ki Hoppál Péter.

Hoppál Péter Soltész Miklós szavaira reagálva bejelentette, felszólítják Pécs új városvezetését, amelynek egyik legfontosabb frakciója épp a DK, határolódjon el a parlamenti DK-frakció azon döntésétől, amellyel a határon túli magyarok többszöri megtagadása után most a magyarországi nemzetiségek megtagadásával is botrányt keltettek szavazatukkal.

Az első mondat a köszöneté – szögezte le Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. – Szeretnék köszönetet mondani a kormánynak, hogy a mögöttünk hagyott nehéz időszakban a pécsieket, baranyaiakat mindvégig támogatta a járványügyi védekezés során.

Mint mondta, a pécsi klinikai központ ellátása folyamatos volt, de a kormánynak volt figyelme a pécsi szociális intézményekre is, ugyanakkor nemcsak a nagyvárosban élők, hanem a kistelepülésen élők is érezhették, hogy nincsenek egyedül, hiszen számos támogatás érkezett.

Olyan megye a mi otthonunk, ahol nagyon sok közösség él együtt évszázadok óta, a horvát, a német, a roma, a szerb közösség is meghatározó részét képezi életünknek – mondta Őri László, kiemelve, a polgári kormányzás időszakában lépésről lépésre tudtak ezek a közösségek épülni, erősödni identitásukban, gyarapodni infrastrukturális fejlesztésekben.

Őri László a Soltész Miklós által említett több mint 60 baranyai nemzetiségi projektre utalva közölte, úgy véli, ezek jól fognak hasznosulni. Mint fogalmazott, azt kívánja, hogy „a következő időszakban is legyen meg bennünk a kellő kitartás és bölcsesség, hogy ezt az összefogást a magyar kormány támogatásával tovább tudjuk vinni Baranya megye épülésére.”

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close