KiemeltKitekintő

Trump az abortusz ellen

Donald Trump amerikai elnök részt vesz a Menet az életért nevű, pénteki abortuszellenes meneten Washingtonban – jelentette be csütörtökre virradóra a Fehér Ház. Az elnök “Az emberi élet szentségének napjává” nyilvánította január 22-ét és elmondta: “az élet születés előtt és után is egyaránt ugyanolyan értékes” és “minden életet védelem illet meg egészen a természetes halálig”.

Az elnöki hivatal Twitter-fiókján közzétett közlemény szerint “Donald Trump elnök lesz a történelemben az első elnök, aki részt vesz a Meneten az életért rendezvényen”.

Trump a saját Twitter-oldalán is reagált. “Találkozunk pénteken” – írta.

Több százezer életbarát amerikai hallatta a hangját a hónapban. Mi vagyunk az a nemzedék, amelyik barátja az életnek. Köszönet a menetért” – fogalmazott az elnök és egyúttal részvételre is buzdított.  

Az abortuszellenes megmozdulás szervezője, Jeanne Mancini közleményben köszönte meg az elnöki részvételt. “Mély megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadhatjuk Trump elnököt a 47-ik Menet az életért rendezvényünkön” – írta.

A Menet az életért megmozdulást évente rendezik meg, január végén, emlékezve az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 1973. január 22-én hozott, úgynevezett Roe/Wade döntésére, amely kimondta az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államok valamennyi tagállamára érvényesen.     

Mindezek a körülményekből a szakértők arra engednek következtetni, hogy Donald Trump 2020-as kampányának egyik kiemelt témája lesz az abortusz elleni fellépés. Ez hamarosan kiderül, ugyanis a 2020-as amerikai elnökválasztást az érvényes jogszabályoknak megfelelően 2020. november 3-án rendezik az USA-ban. Addig pedig mind a republikánusok, mind a demokraták oldalán kitűzésre kerülnek az elnökválasztási kampány legfontosabb kommunikációs erővonalai.

MTI

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close