GazdaságKiemelt

Továbbra is segíti az egyetemistákat a kamatmentes (!) Diákhitel2-program

A napokban nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat, de annak sem kell kétségbeesnie, akit „csak” költségtérítéses képzésre vettek fel, ugyanis a Diákhitel2 kamatmentesen (!) segíti a diákok tanulását.

Lezárultak a felvételik, ahogy megírtuk, a Pécsi Tudományegyetemre csaknem 5000 hallgatót vettek fel. Sokan azonban – nemcsak Pécsett – azzal szembesülhettek, hogy bejutottak ugyan álmaik szakjára, de a pontszámuk nem volt elég az államilag támogatott, hanem csak az önköltséges képzésre. A kormányzat által elindított Diákhitel, illetve a később bevezetett Diákhitel2 azonban sokat segíthet. Vélhetően sokan élnek is a lehetőséggel, idén várhatóan rekordokat dönt a diákhitelt igénylők száma, akár 30 milliárd forintnál is több hitelt folyósíthat a Diákhitel Központ a minden eddiginél kedvezőbb igénylési feltételeknek és a május 1-től elérhető Diákhitel Plusz bevezetésének köszönhetően – közölte a Diákhitel Központ Zrt. 

Az idei őszi félévben is az eddigi legalacsonyabb, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1. A képzési költségre felvehető Diákhitel2 és az idén május 1-től december 31-ig elérhető szabad felhasználású Diákhitel Plusz pedig továbbra is kamatmentes!

A Diákhitel1 esetében a kormány döntése alapján fontos változás lép életbe augusztus 15-től. A havi maximum 70 ezer forintos igényelhető összeg 150 ezer forintra emelkedik, így a hallgatók akár évi 1,5 millió forint szabad felhasználású diákhitelt is felvehetnek, rendkívül kedvező kamatozással. A Diákhitel1 szabadon költhető bármire, akár lakhatásra, akár informatikai eszközökre, akár a tanulmányok során felmerülő egyéb költségek finanszírozására.

A Diákhitel2 kizárólag képzési költség finanszírozására használható, összege nincs maximálva, így akár egy teljes önköltséges általános orvosi képzés is finanszírozható a segítségével. Az igénylést követően a hallgatónak elég jeleznie az intézménye felé, hogy önköltségét a Diákhitel Központ folyósítja. Tavaly már az önköltséges hallgatók 30 százaléka élt a kamatmentes Diákhitel2 lehetőségével.

Az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező felsőoktatási hallgatók december 31-ig maximum félmillió forintig igényelhetik a koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére bevezetett szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Ez a termék azok számára is elérhető, akik már igényeltek diákhiteleket. A Diákhitel Plusz a nyár folyamán folyamatosan igényelhető.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close