KiemeltKözélet

Több támogatást kapnak majd a kismamák, mint a korábbi fizetésük volt

Jelentős segítséget kapnak a gyermeket vállaló anyukák: a kismama egy emelt támogatásnak köszönhetően jövőre többet fog kapni, mint a korábbi fizetése volt. Baranyában is érezhető már a korábbi családtámogatások hatása, hiszen 11 százalékkal több gyermek látta meg a napvilágot, mint egy évvel korábban.

Novák Katalin családügyi államtitkár közösségi oldalán közölte, hogy 2021. július 1-jével jelentősen megváltozik a csecsemőgondozási díj, azaz a csed összege. A támogatás összegét ugyanis a korábbi bruttó fizetés 100%-ára emelik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az emelés eredményeként az édesanya a gyermek születését követő első félévben többet fog keresni, mint amennyit a szülést megelőzően keresett. (A bruttó fizetésből ugyanis levonják az adókat, járulékokat, míg a csecsemőgondozási díj teljes egészében a kismamához kerül.)

Azért dolgozunk, hogy a gyermekvállalásnak ne legyen pénzügyi akadálya, és a gyermeket vállaló családok minél jobb anyagi körülmények között éljenek – szögezte le Novák Katalin államtitkár.

A kormányzat számos támogatással segíti, hogy minél több kisgyermek születhessen. A családtámogatási rendszernek számos eredménye már látszik is. A közelmúltban számoltunk be arról a hírről, hogy idén minden hónapban több gyerek született, mint az előző évben, továbbá csökkent a népességfogyás és nőtt a gyerekvállalási kedv Magyarországon.

Ez egyébként szűkebb hazánkra is igaz: 2020 első félévében ugyanis több mint 1500 kisbaba látta meg a napvilágot Baranyában, ami 11,7 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Egy másik, nemrégiben bevezetett családtámogatási rendszer is sok fiatal párnak segített már. Már átlépte a százezret a babaváró támogatást igénylő párok száma, azaz legalább kétszázezer fiatalnak nyújtott segítséget a kormány – közölte a napokban Novák Katalin. Az államtitkár azt mondta, hogy a bankok 784 milliárd forint babaváró támogatást folyósítottak, 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a gyerek.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close