AjánlottEgyébKözéletVélemény

Teljes érdektelenségbe fulladt Péterffyék nyilvános közmeghallgatása

Közmeghallgatást tartott a Péterffy Attila vezette pécsi városvezetés, melyet a járványhelyzet miatt ezúttal nem a Városházán, hanem az ANK Színháztermében tartottak meg – a szükséges óvintézkedések mellett.

A rendezvény időtartama alatt a védőtávolság betartása egy pillanatig sem volt veszélyben, mivel a civil résztvevők számát illetően a kertvárosi rendezvény teljes érdektelenségbe fulladt.

A színháztermet diszkréten “kitöltő” tömeg az alábbiakból állt: 18 önkormányzati képviselő, legalább ennyi sajtómunkás, 4 szakértő és 8-10 derék polgár, akik a civil társadalmat igyekeztek képviselni ezen a jeles eseményen, amelynek gerincét az újonnan épülő Vásárcsarnok koncepciójának felvezetése adta.

Itt lett volna a lehetőség bármilyen kérdést feltenni Péterffy Attiláéknak a város ügyeivel kapcsolatban, azonban ez csak nagyon mérsékelt tempóban valósult meg, hiszen a kérdések többségét jobb híján ezúttal az ellenzéki frakció képviselői vállalták magukra.

Az estébe nyúló, érdekfeszítőnek költői túlzással sem nevezhető program a Vásárcsarnok terveinek szakmai bemutatásával kezdődött, amely során eddig soha nem látott látványtervek is bemutatásra kerültek a kivitelező cég képviselőinek szakmai narrációja mellett.

Ezt követően a Vásárcsarnok működési, üzemeltetési és infrastrukturális adottságainak tervezett megvalósítása került célkeresztbe a jelen lévő kérdések “záporában”, melyet a – képviselői kérdéseket ide nem számolva – összesen négyen tettek fel.

Jegyző, polgármester és alpolgármesterek a baloldali frakció gyűrűjében

Volt olyan kereskedő, aki a régi csarnokból az új csarnokba való átköltöztetés 1 éves időtartamát sérelmezte, hiszen a tegnap elhangzott információk szerint egyelőre még nem született döntés arról, hogy ebben az ideiglenes időszakban a csarnok árusait hol fogja elhelyezni a városvezetés.

– “Ez nekünk egy éves bevételkiesést jelent!” – jelezte egy kereskedő, aki jelenleg is a csarnokban árul.

Péterffy Attila a nyitott kérdésekre adott válaszaiban meglepő stílusban keverte az arrogáns cégvezető és az áldozati póz sajátos tulajdonságait. Hol elszánt magabiztosságot sugározva dobta vissza a kérdést a feladónak, hol a legyőzöttek kényszerhelyzetben vergődő tehetetlenségét fejezte ki a Vásárcsarnok-projekt örököseként. És valóban, ez a projekt még az előző városvezetés idején indult, amelyhez egy forrásátcsoportosítást követően a magyar kormány is 400 Millió Forintos támogatást biztosított.

Az ÖPE-KDNP frakció tagjai is jelen voltak a meghallgatáson: Kővári János, Berényi Zoltán és Kamarás Péter

Kővári János, az ÖPE képviselője arra volt kíváncsi, hogy vajon milyen mértékben tudj majd helyet adni az új vásárcsarnok a helyi termelőknek, hiszen, ahogy a képviselő fogalmazott:

“Az új Pécsi Vásárcsarnok koncepciójának kialakításában jómagam is részt vettem, amelyben világosan kifejeztük abbéli szándékunkat, hogy az új létesítményben kifejezetten a helyi termelőktől származó termékek elhelyezését fogjuk támogatni, hiszen az új vásárcsarnok egyik legfontosabb funkciója – egy új közösségi tér megteremtése mellett – éppen a helyi gazdaság erősítése lenne.

Az asztalok elosztásának lehetőségével kapcsolatban a polgármester elmondta: jelenleg folyamatban van annak a liciteljárásnak a kidolgozása, amely alapján majd az új csarnokban található árusítóhelyek elosztásra kerülnek. Ez a válasz azonban a jelenlévők közül senkit nem nyugtatott meg, szemlátomást erre a kérdésre nem készült fel senki.

A kifejezetten a kertvárosiak életét érintő közbiztonsági és parkolási problémákról, illetve az előző városvezetés által megkezdett panelfelújítási lehetőségek folytatásáról nem tudtunk meg semmit, ahogy arról sem, hogy a kertvárosban közösségi házat üzemeltető helyi civil szervezetek vajon kapnak-e majd elegendő támogatást a jövőbeli működésükhöz.

A közmeghallgatás végén a székekből bágyadtan kikászálódó résztvevők többsége érdemi válaszok nélkül hagyta el a helyszínt, melyet ezen az estén nem a kulturális élmények üdítő emléke-, hanem a semmitmondás politikájának íztelen levegője töltött be.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close