KiemeltKultúra

Támogatás a keresztény értékeknek: folytatódik a templomok, egyházi épületek felújítása

A kormány elkötelezett a keresztény értékek mellett, így a jövőben is folytatódik az egyházi épületek felújítása. Erre az elmúlt időszakban Pécsett is számos példa volt, elég csak a belvárosi templomra, azaz a dzsámira vagy a pálos templomra gondolni – a székesegyházban pedig jelenleg is hatalmas rekonstrukció zajlik.

Pécs püspöki székhelyként bővelkedik a keresztény értékekben, templomokban, az elmúlt években számos templom újult meg. Pazar külsővel fogadja a látogatókat és a híveket a Pius-templom, megszépült a két világháború közötti építészet egyik különleges épülete, a pálos templom, de a belvárosi templom, azaz a dzsámi is a Széchenyi tér éke lett. A kormányzati támogatásból megvalósuló legnagyobb program a pécsi bazilikát érintette, illetve érinti. Korábban a külső rekonstrukció zajlott le, most pedig egy nagyszabású belső felújítás folyik.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, több kápolna, a főhajó restaurálása valósul meg, teljesen átalakították a fűtési rendszert, de a világítás is megújul – a munkák végeztével pompás állapotban tündököl majd Pécs első számú temploma.

A kormányzati program ugyanakkor a későbbiekben sem áll le, hanem folytatódik a – legtöbbször jelentős történelmi és turisztikai értékekkel is bíró – egyházi épületek értékmentő felújítása – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a napokban a kőszegi Jézus Szíve templom előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós közölte: olyan előterjesztést készítenek a kormánynak, amely újabb egyházi tulajdonban vagy egyházi kezelésben lévő épületek felújításának támogatását javasolja.

Ezek között lehet majd a kőszegi Jézus Szíve plébániatemplom is, amelynek rekonstrukcióját korábban már 400 millió forinttal támogatta a magyar állam, de a neogótikus stílusú épület átfogó külső és belső megújítására ennyi pénz nem elég – tette hozzá.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close