GazdaságKiemelt

Szerdától keressük a zászlót, ha magyar gyümölcsöt, zöldséget akarunk venni!

Július 15-étől már a baromfihús esetében is egyértelműen fel kell tüntetni az üzletekben a származási helyet, a zöldség és gyümölcs esetében pedig zászlóval kell jelölni a magyar terméket.

Szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél pedig zászlóval kell jelölni a magyar terményeket – hívta fel a figyelmet Nagy István egy budapesti áruházban tartott sajtótájékoztatón.  Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét és, ha eltérő, a vágási helyét is.

A miniszter kiemelte: a jelölések segítik a fogyasztót a tudatos vásárlásban, és amikor magyar áru mellett döntenek, akkor a minőséget, a megbízhatóságot, a biztonságot és az ellenőrzött terméket választják.

Döntésükkel a magyar gazdaságot is erősítik, és “a magyar gazdák sorsa a tudatos vásárlók kezében van” – mondta.

Az Agrárminisztérium mindent megtesz, hogy segítse a fogyasztókat a tudatos vásárlásban, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban – fogalmazott.

A nem előrecsomagolt, Magyarországon termesztett zöldség és gyümölcs esetében pedig nem elég a származási országot szövegesen feltüntetni, de július 15-től az országzászlót is meg kell jeleníteni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti – tette hozzá.

Erre például Pécsett valóban nem is volna szükség, hiszen mint korábban már beszámoltunk róla, a Búza téri termelői piacon szigorúan ügyelnek rá, hogy a termelők csak saját terményüket vagy terméküket árulják – azaz biztosak lehetünk benne, hogy a zöldség, gyümölcs is magyar, sőt a környékről származik. Nem is véletlen, hogy a Patrónus Szociális Szövetkezet által működtetett piac egyre népszerűbb a pécsiek körében.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close