ÉletmódKiemelt

Szerdán már oltanak a háziorvosok a kínai vakcinával

Hétfőtől megkezdődik a kínai Sinopharm vakcinák kiszállítása a háziorvosokhoz, és amint ez megtörténik, máris indulhat vele az oltás. Több szakember is azt mondja, hogy mivel a kínai vakcina a vírus minden fehérjéjét tartalmazza, akár teljesebb védettséget is adhat, mint a többi, sőt, a vírusmutációk ellen is hatékonyabb lehet – hangzott el az M1 Híradójában.

Kedden landolt Budapesten az a gép, ami a pekingi gyárból 550 ezer adag vakcinát hozott. Ez 275 ezer ember beoltására lesz elég. Az első Sinopharm szállítmány várhatóan jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy szinte meg lehessen duplázni a beoltott emberek számát.

Már a Gyógyszerészeti Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megvizsgálta és rendben találta a kínai vakcinát, amelyet a jövő héten itthon is elkezdenek felhasználni.

Hétfőn és kedden szállítják a kínai vakcinát mintegy ötezer háziorvoshoz, akik szerdától már oltanak vele

– jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette: a vakcinákat már a gyárban fecskendőkbe töltötték, így nem az oltóorvoknak kell azt előkészítenie, illetve két-nyolc Celsius-fok között tárolható, így ideális a háziorvosi felhasználásra.

A kínai vakcina egy elölt, de teljes koronavírust tartalmaz, ami már nem tud betegséget okozni, viszont megismerteti a vírust a szervezettel, és megtanítja hatékonyan védekezni ellene.

Biztosan elkapja a koronavírust, aki nem kéri a vakcinát, a kérdés csak az, hogy mikor és milyen védettsége lesz utána – erről Merkely Béla beszélt az M1-nek. A Semmelweis Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy

a betegségen átesettek védettségi szintje messze elmarad azokétól, akik megkapták a vakcinát.

A tapasztalatok szerint azok vérében, akiket beoltottak, mintegy százszor több antitestet mutattak ki, mint azokéban, akik meggyógyultak a betegségből.

A tervek szerint szerdától két hét alatt az összes elérhető vakcinával összesen több mint 465 ezer embert oltanak be itthon, vagyis várhatóan kétszer annyit, mint eddig összesen.

M1

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close