KiemeltKultúraVideók

A Szent Korona Tan a történeti alkotmányunk része (VIDEÓ)

Szent Korona Tan

„A Szent Korona Tan egy jogi kategória” – kezdi mondandóját dr. Vicze Csilla, az ÖPE elnökségi tagja, valamint a Civilek a Mecsekért Mozgalom alapítója, aki így folytatja:

Ez a történeti alkotmányunk része, jogi és erkölcsi normák összessége, melyet Szent István kora óta ismerünk. Ez lényegében a hatalom (uralkodó) korlátozásáról szól, amelynek legfontosabb alaptétele, hogy a végső hatalom a nemzeté. Ezért az csak előre meghatározott jogi korlátok között adja át a hatalmat uralkodónak a nemzet. Magyarországon a jogállamiságot 1000 év óta a Szent Korona Tan biztosítja. Tóth József Zoltán jogász, jogtörténész, politológus és egyetemi oktató elévülhetetlen érdeme volt, hogy a Szent Korona Tan legfontosabb elvét beemelte az Alaptörvénybe, amely az alábbi keresztény gondolatokkal kezdődik: „Isten áldd meg a magyart.”

A magyar nemzet jogfolytonosságára jellemző rész a következőképpen szerepel az Alaptörvényben:

„Tiszteletben tartjuk történeti Alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét. Nem ismerjük el történeti alkotmányunk idegen megszállások miatt bekövetkezett felfüggesztését. Tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzeti szocialista és kommunista diktatúrák alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését. Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét. ”

“Tóth Zoltán József életműve példaértékű volt, hiszen az ő teljes életét a kutatás, az oktatás, valamint a magyarságért valló szüntelen tenni akarás és hazaszeretet jellemezte” – tette hozzá dr. Vicze Csilla.

A felvételeket a Pannon Televízió készítette.

Dr. Vicze Csillával készült interjú az alábbi linken tekinthető meg.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close