EgyébKiemeltVélemény

#Szabad vagy Színház? Pécsett is megtartották a spontán tiltakozó flashmobot…

Tüntetők egy csoportja tiltakozásának hangot adva flashmobot tartott a pécsi Színház téren. A program szervezői már a tüntetés elején jelezték, hogy az esemény nem része a Pécsi Nemzeti Színház idei műsorának.

A tiltakozás apropóját a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) több vezetőjének lemondása jelentette. A vezetőség, valamint a szenátor lemondásáról Upor László tett bejelentést egy hétfői sajtótájékoztatón, miután az egyetem alapítványi fenntartásba került, melynek kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett.

A bejelentést követően néhány színművészetis hallgató gyakorlatilag elbarikádozta az egyetemet, és azóta csak azt engedik be az épületbe, akit akarnak.

A SZFE előtt tartott tüntetésen az egyetem leköszönő vezetősége azt hangoztatta, hogy az “elmúlt 15 évben (2005-től) nem volt tartalmi egyeztetés, nem voltak tárgyalások”. Szerintük ez miatt alakult ki a szakadék a „két oldal között”, noha arra nem derült fény, hogy melyik ez a “két oldal” és ők melyiket képviselik, de további rejtély, hogy éppen ők miért nem voltak hajlandóak napok óta leülni és tárgyalni Vidnyánszky Attilával.

A tüntetéssorozat Pécset is elérte

A pécsi tüntetésen számos, a balliberális pártokhoz köthető szervezet aktivistái is részt vettek, akik többek közt “Szabad Egyetem” és “SZFE” feliratú táblákkal fejezték ki – vélhetően politikamentes – véleményüket.

Az eseményen felolvasták az amúgy botrányos színházi előadásokban lubickoló Schilling Árpád rendező nyílt levelét, aki olyannyira “független”, hogy saját bevallása szerint csak azért költözött két évvel ezelőtt Franciaországba a feleségével, mert 2018-ban a FIDESZ megnyerte az országgyűlési választásokat.

A pécsi belvárosban a “szabad színházért” tüntető tömeg csak későn ért a helyszínre, pedig akkor kellett volna, amikor a pécsi polgármester a Nemzeti Színház társulatát egy közgyűlésen a veresegyházi asszonykórussal emlegette egy lapon, illetve több ízben is lekezelő stílusban üzent a sajtón keresztül Rázga Miklós színházigazgatónak A legnagyobb “dobása” mégis az volt, hogy a kultúráért felelős államtitkár pécsi látogatásakor meg sem jelent a kulturális intézmények finanszírozásával kapcsolatos közös tárgyaláson, mivel annak teljes időtartama alatt a városháza aljában lévő presszóban kávézott.

De az újabban #freeSZFE profilképpel pózoló Bognár Szilvia alpolgármester asszony is kitett magáért. Ő úgy “nem szólt bele” a pécsi színház életébe, hogy az önkormányzati napilap hasábjain keresztül egy hónappal korábban még vezércikkben intette le a színház fizetésképtelensége miatt aggódó Rázga Miklóst:

“Kevesebb színház a pénzügyekben, több a színpadon, igazgató úr!” – hangzott a “jóindulatú”, nyilvános figyelmeztetés.

Nos, nem csak a színház lett kevesebb, de pénz is, hiszen ezzel a hozzáállással a pécsi önkormányzatnak utolsóként sikerült megállapodnia a magyar állammal, mindezt ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag minden “ellenzéki” polgármester el tudta érni, hogy megkapják a 160M forintos kiegészítő állami támogatást a színházaik számára, míg ez Péterffy Attiláéknak nem sikerült – már amennyiben nekik ez valaha is céljuk volt.

Mivel idén a város is kevesebbet ad a saját színházának, mint tavaly, így összességében közel 200 Millió forinttal kevesebb pénz jut a Pécsi Nemzeti Színháznak. Rázga Miklós ezt követően bejelentette: nem indul újra a színházigazgatói posztért.

A városvezetés lobbierejének- és párbeszédre való hajlandóságának hiányát jól mutatja, hogy az idén 125 éves jubileumát “ünnepelő” Pécsi Nemzeti Színház pénzügyi helyzete továbbra is aggasztó, sorsa továbbra is bizonytalan.

Talán már csak ez miatt is érdemes lenne kimenni a térre tüntetni…

#Mindenkinekmindent Szabad Egyetem

#Elégvoltazelnyomásból

#freeWilly

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close