KiemeltKultúra

Sok tízezer kisgyermek vakációját támogatja idén a kormány

Folyamatosan fejleszti a nyári gyerektáborokat a kormány, idén nyáron mintegy 80 ezer gyermek vehet részt a napközis Erzsébet-táborokban. Pécsett mindeközben, mint ismert, Péterffy Attila polgármester előbb duplájára emelte a pécsi önkormányzat által fenntartott táborok díjait, majd a felháborodás hatására visszatáncolt.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kormány több tekintetben is gyorsan reagált a koronavírus okozta családi gondokra: mivel sok szülő szembesült azzal a problémával, hogy a nyári szünetre, a gyerekfelügyeletre tartogatott szabadságot elvitte a koronavírus-járvány időszaka, a kormány ezért megduplázza a napközis Erzsébet-táborok létszámát.

Csaknem nyolcvanezer gyermek vehet részt idén a napközis Erzsébet-táborokban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a napokban Zánkán, a jövő tavaszra megújuló Erzsébet-tábor sajtónyilvános bejárásán.

Novák Katalin hangsúlyozta: idén a koronavírus-járvány miatt csak napközis táborokat szerveznek, és a nyári időszakban felgyorsítják az építkezéseket a mintegy 30 milliárd forintból megújuló zánkai, fonyódligeti és az Erdélyben lévő táborban.

Kiemelte: a napközis Erzsébet-táborokba minden jelentkezést tudtak fogadni, így júliusban és augusztusban a tavalyinál húszezerrel több gyereknek biztosítanak majd tartalmas kikapcsolódást sport, kézműves és zenei foglalkozásokkal, kirándulásokkal, valamint napi négyszeri étkezéssel a lakóhelyükhöz közel.

Novák Katalin elmondta: a teljes egészében megújuló zánkai tábor várhatóan jövő tavaszra készül el, és 21. századi modern, a gyermekek igényeit minden szempontból kielégítő és biztonságos tábor lesz. Minden szálláshelyet felújítanak, megújul és egy szinttel bővül az étterem, ahol így egyszerre akár 1300 gyermek étkezhet.

Hozzátette: a tábor főterén egy több mint 1500 négyzetméteres új, esőhelyszínként is működő, részben fedett közösségi épületet is felhúznak. Épül egy korszerű, liftes egészségház, amelyet belgyógyászati vizsgálóágyakkal is felszerelnek, de lesz játszóház, zene- és szinkronstúdió, illetve kompetenciafejlesztő és planetárium terem.

Miközben országosan a fejlesztésekről szólnak a hírek, Pécsett azért került az érdeklődés középpontjába a nyári táborozás, mert egy felháborodott pécsi pedagógus nyílt levelet intézett a polgármesterhez, Péterffy Attila ugyanis a duplájára emelte az önkormányzati táborok díjait. Miután az ügy az egész városban megdöbbenést keltett, a polgármesteri hivatal közleményben táncolt vissza az emeléstől.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close