EgyébKiemeltKözéletVideók

Péterffy a bírónőnek: nem értem, mit jelent az, hogy “fa”! (VIDEÓ)

Nem értem, mit jelent az, hogy fa!” – mondta Péterffy Attila a mai tárgyaláson.

“-Ó, az nagy baj… Önnek uram ezt pontosan tudnia kellene!” – gondolhatta magában az alperes, Vicze Csilla, de ne szaladjunk ennyire előre.

Történt ugyanis, hogy a tavalyi önkormányzati választásokon polgármester-jelöltként induló Péterffy Attila a választási győzelmét követően, “jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert indított a Civilek a Mecsekért Mozgalom nevű szervezet szóvivője, dr. Vicze Csilla ellen.

Mint ismert, a pereskedés kiváltó oka, hogy a természetvédő civil szervezet tagjai anno hangos sajtóközleményekben igyekeztek a közvélemény figyelmét felhívni a Péterffy Attila által vezetett Pécsi Hőerőműben zajló brutális mennyiségű erdei fa eltüzelésének környezetvédelmet érintő problémájára.

Bár az első perkezdeményezést jogszabályba ütközőnek találta a bíróság, a pécsi polgármester nem hagyta “kihűlni ígéretét” és újra beadta a keresetet még tavaly, melyet a bíróság másodjára már elfogadott, így

az első tárgyalás időpontját a Pécsi Törvényszék 2020. december 9-re írta ki, azonban Péterffy Attila meg sem jelent ezen a tárgyaláson, melyet a bíróság a felperes álláspontjának alátámasztását igazoló érdemi bizonyítékok bemutatásának hiányában 2021. január 20-ra elnapolt.

A Pécsi Törvényszék épületében 9:00-i kezdettel indult mai tárgyalás azonban már a felek együttes jelenlétében kezdődhetett meg, bár továbbra is bizonytalanság tárgyát képezték a felperes keresetlevelében megfogalmazott azon állítások, melyek a per alapjául szolgáló sajtóanyagok és egyéb szórólapok megjelentetését egyértelműen a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjének személyéhez kötötték volna.

A felperes jogi képviselője szerint az alperes által tett nyilatkozatok alkalmasak voltak Péterffy Attila “jó hírnevének megsértésére”, aki a tárgyaláson egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Vicze Csilla által közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak, mely szerint az ő vezérigazgatói irányítása alatt álló Pécsi Hőerőműben 8 év alatt közel 3 Millió tonna faanyagot égettek volna el.

Arra a bírói kérdésre, amely a hőerőműben felhasznált faanyag konkrét mennyiségére vonatkozott, a polgármester így felelt:

– Ne haragudjon, de nem tudom a pontos adatokat. Már akkor sem tudtam, mikor ott dolgoztam .

De talán ennél is meglepőbb választ adott a felperes a bíró azon kérdésére, amely egyértelműen igyekeztt tisztázni, hogy valós lehet-e az alperes azon kijelentése, mely szerint a hőerőműben “3 millió tonna fa került elégetésre.” Erre Péterffy Attila csak úgy reagált:

– Nem. Mert nem értem, hogy mit jelent az, hogy fa!

A felperes a (videó 6:00 perce körül található) válaszában hozzátette: “ha megpróbálnám megérteni, hogy az alperes hogyan számolta ki ezt a 3 Millió tonnás mennyiséget, akkor valószínű, hogy ő minden biomasszaként felhasznált alapanyagot beleértett ebbe” – mondta Péterffy Attila a neki feltett kérdésre.

Az alperes Vicze Csillának azonban nem volt lehetősége a tárgyaláson felszólalni, ugyanis egy egészségügyi szünetet követően Péterffy Attila ügyvédje a keresetlevél tartalmának módosítására (pontosítására) irányuló kérelmet terjesztett elő, melyet a bíró elfogadott és kitűzte az újabb tárgyalás időpontját.

Vicze Csillát kérdeztük a tárgyalás után, aki elmondta: hogy a felek közös meghallgatásának céljából hívta össze a bíróság a mai tárgyalást, azonban továbbra sem érti, hogy Péterffy Attila miért benne látja a legfőbb politikai riválisát:

– Számomra továbbra is érthetetlen, hogy egy ilyen ügyben még 1 év elteltével sem tudta a felperes pontosan megindokolni a keresetét, ezért most ismét módosítani akarják a beadványt, így a mai tárgyalás is lényegében eredménytelenül zárult – mondta a szervezet szóvivője.

Vicze Csilla szerint a felperes Péterffy Attilának (mint közszereplőnek) jobban kellene tűrnie a nyilvános kritikát; különösen akkor, ha a kritikában megfogalmazott állítások információtartalma megegyezik a polgármester saját prezentációjában foglalt adatokkal – tette hozzá a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, aki állítja:

“Péterffy Attila azért perelt be, amit ő maga mondott!”

Vicze Csilla szerint a keresetlevél beadásakor Péterffy Attiláék olyan szórólapokat is mellékeltek, melyek egyértelműen a Fidelitas kiadásában jelentek meg, ezért miután a felperes és jogi képviselője a mai tárgyaláson felismerték ezt a nyilvánvaló hibát, így most majd újra módosítani fogják a saját keresetüket, amely a szóvivő elmondása szerint a szórólapokra már nem fog vonatkozni, hanem kizárólag a felperes által korábban sérelmezett tv-riportokban elhangzott állítások valóságtartalmát támadják majd.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close