KiemeltKözélet

Pécsi Fidesz: Péterffy megszorító csomagja helyett most inkább mentőcsomagra lenne szüksége a pécsieknek!

Online konzultációt tartanak a pécsi közgyűlés tagjai a város 2021. évre vonatkozó költségvetési tervének elfogadásáról.

A mai napon a képviselőknek lehetőségük volt a tervezethez kapcsolódóan módosító javaslatok benyújtani, melyet az ellenzéki frakciók tagjai meg is tettek. Elsőként Kővári János, az ÖPE elnöke nyilatkozott lapunknak a jelenlegi helyzetről és a városvezetés körül kialakult botrányok és kritikák hátteréről.

Most azonban a pécsi Fidesz frakcióvezetője, dr. Csizmadia Péter is világos érvekkel alátámasztott javaslat-csomagot juttatott el szerkesztőségünkbe, amely elsősorban a pandémia súlytotta pécsi költségvetés helyzetének javítására irányul.

A nyilvános sajtóközleményt változtatás nélkül közöljük:

“Módosító javaslatok Pécs MJV 2021. évi költségvetési rendelet-tervezetéhez

Pécs gazdaságának újraindításához a megszorító Péterffy-csomag helyett mentőcsomagra van szükség!

Az Önkormányzat ma kezdi meg ez évi gazdálkodásának alapját jelentő költségvetési rendelet-tervezetének tárgyalását. Az általam kézhez vett tervezetet, amely valójában egy klasszikus megszorító-csomag, nem kívánom és nem is tudom elfogadni, de még végleges városvezetési szándékként tekinteni sem. Abban ugyanis olyan drasztikus megszorításokat lenne kénytelen elszenvedni például a bölcsődei-óvodai és szociális intézményrendszer, a tömegközlekedés, a pécsiek biztonságát szolgáló közterület-felügyelet, de gyakorlatilag valamennyi intézmény és a legtöbb gazdasági társaság is, amelyet, ha érintetlenül hagyna az önkormányzat, akkor őszre a működésképtelenség szélére sodródna az intézmény és cégháló. Egyértelmű kell legyen Polgármester Úr előtt is, hogy a tavalyihoz képest 20-30 százalékkal csökkentett előirányzatokból, a jelenlegi közszolgáltatási színvonal mellett, nem képesek év végéig működni az intézmények, társaságok. Polgármester Úr beterjesztett tervezete feltételez egy nagyon jelentős elbocsátási szükségletet és/vagy szolgáltatás csökkentést az év során.

A beterjesztett megszorító-csomagban feltüntetett, drasztikusan csökkentett előirányzat számoknak nincs realitás alapja, az felesleges riadalomra ad csupán okot, hiszen – ahogy a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság ülésén Főosztályvezető Asszonytól megtudtuk – valójában a városvezetés is más bevételi számokkal tervez.

Javasoltam ezért, hogy készüljön el egy olyan tervezet, amely alapvetően a 2020. költségvetési év realitásaiból kiindulva határozza meg az előirányzatokat az idei évre. Az intézményeknek és társaságoknak ugyanis nem virtuális és átláthatatlan alapokra, hanem a normális működést lehetővé tevő forrásokra, előirányzatokra van szükségük. Ezek hiányában felelősen sem tervezni, sem működni nem tudnak.

Konkrét módosító indítványaim pedig az alábbiak:

  1. Mutasson példát a városvezetés, melynek keretében a mellékletben felsorolt, a Péterffy Attila hivatalba lépését követően meghozott, felesleges és alapvetően politikai osztogatást, bizalmasok helyzetbehozását lehetővé tevő döntések kerüljenek visszavonásra és a különböző illetmények, vezetői bérek szintje kerüljön visszaállításra a 2019. év végi szintre. Csak ezzel 127 millió forintot is meghaladó működési megtakarítás érhető el úgy, hogy az érintetteket leszámítva nem kerül hátrányos helyzetbe egy munkavállaló, intézmény, társaság sem.
  2. Javaslom, hogy a 2021. évre ne írjon ki prémium fizetéssel járó feladatot az önkormányzat a cégvezetők részére.
  3. Javaslom ugyanakkor a pécsi háziorvosok részére bruttó 500.000 Ft-nak megfelelő összegű jutalom kifizetését. Tudjuk, hogy a következő hónapokban a legnagyobb terhet a háziorvosok fogják viselni, az oltási program végrehajtása során. Valószínűleg embert próbáló feladat vár rájuk, annak érdekében, hogy emberi életek kerüljenek megmentésre. Az egészségügyi alapellátás önkormányzati és nem állami feladat, ennek ellenére az állam a tavalyi évben már kifejezte elismerését, többek között a háziorvosok felé is, bruttó 500.000 Ft juttatásával. Idén az önkormányzaton, mint az ellátásra köteles szervezeten a sor, hogy legalább ennyivel elismerje az orvosait.
  4. Javaslom egy 2022. március 15.-ig terjedő moratórium bevezetését a 2021. évben esedékes helyi iparűzési adó fizetési kötelezettség teljesítésére a járvány miatti korlátozásoknak leginkább kitett szektorokban – vendéglátás, szálláshely szolgáltatás, személyszállítás, fodrászok, kozmetikusok, masszőrök – tevékenykedő egyéni vállalkozóknak, mikro- és kisvállalkozásoknak. Az általuk alkalmazott pécsi munkavállalók munkahelyének megőrzése és Pécs gazdaságának újraindítása szempontjából stratégiai jelentősége lesz ezen gazdasági szereplők mielőbbi talpraállásának. Az iparűzési adó fizetési moratórium, vagyis a tényleges befizetés határidejének 2022. március 15. napjáig történő kiterjesztésével, az iparűzési adó összegének erejéig, javítható lenne ezen vállalkozások likviditási helyzete, az önkormányzat pedig halasztott időpontban, de hozzájutna a bevételekhez.
  5. Javaslom egyszeri bruttó 100.000 Ft összegű bérpótló támogatás nyújtását azoknak, akik a vendéglátóiparban, szálláshely nyújtást vagy személyszállítási szolgáltatást nyújtó szektorban 2021. február 1. napját követően 30 napnál hosszabb időtartamra veszítették el munkajogviszonyukat, a járványhelyzet miatti munkáltatói felmondás esetén. Annak érdekében, hogy a tavalyi sikertelennek nevezhető bérpótlási akció ezúttal valóban elérjen azokhoz, akiket a támogatások célozhatnak javaslom, hogy az önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a Baranya Megyei Kormányhivatallal.
  6. Javaslom, hogy a „taxi” szolgáltatást nyújtó vállalkozások mentesüljenek a 2021. évre eső drosztdíj fizetési kötelezettség alól. A járványügyi korlátozások időtartama alatt a taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozók utasforgalma jelentősen és önhibájukon kívül eső okból csökkent. A drosztdíj-kedvezménnyel az önkormányzat hozzájárulna a kieső bevételek kompenzálásához.

Kelt. Pécsett, 2021. február 15. napján

Tisztelettel,

dr. Csizmadia Péter

frakcióvezető                                                                        

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja

A Fidesz szerint ennyibe kerülnek a baloldali “haverok” a pécsi adófizetőknek

A 2021. évre vonatkozó költségvetési terv elfogadására március 15-ig van lehetősége a Közgyűlésnek.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close