KiemeltVélemény

Halló, házhoz jön a termelői piac és a Vásárcsarnok Pécsett?

A Pécsi Önkormányzat saját honlapján tett hivatalos közleményében arról tájékoztatja a pécsi lakosságot, hogy bár bezárt a Vásárcsarnok és a legtöbb piac a városban, de most van egy nyilvánosan elérhető listájuk azon termelőkről és kereskedőkről, akik – elvileg – vállalják az általuk termelt vagy forgalmazott termékek házhoz történő kiszállítását.

Arról egyelőre nincs információ, hogy egy-egy ilyen elméleti házhozszállításnak mi a rendelési értékminimuma, mekkora az átlagos kiszállítási idő, és a megjelölt termékeket egyáltalán milyen áron lehet beszerezni.

A legnagyobb logikai valószínűség szerint erre a helyzetre sem lett kialakítva egységes protokoll vagy eljárásrend, csupán összeírták a kereskedők nevét és elérhetőségét, aztán kiraktak egy tetszetős nyilatkozatot az ablakba. Lehet nézegetni:

“A Pécsi Önkormányzat hivatalos közleménye:

Az új koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a pécsi önkormányzat több vásár- és piacterét volt kénytelen bezárni, és a még nyitva tartó létesítmények látogatása is korlátozások alá esik.

Annak érdekében, hogy a pécsiek hozzájussanak a helyi termelők és árusok termékeihez, és utóbbiak is plusz értékesítési felülethez jussanak, a pécsi vásártér, vásárcsarnok és piacok több értékesítője vállalta, hogy előzetes egyeztetés mellett házhoz szállítja a megrendelt termékeket

Külön cél volt, hogy a nyers húsárut árusító termelőket is új csatornán keresztül tegyük elérhetővé a pécsiek számára, mivel ők az előírások miatt szabadtéren nem kínálhatják termékeiket.

A közlemény mellékleteként csatoltuk a pécsi piacok és vásárok azon termelőinek elérhetőségét, akik vállalták az új szolgáltatást. Amennyiben a lista bővül, arról értesíteni fogjuk a pécsieket.

Annak érdekében, hogy az árusok és termelők biztonságosan tudják eljuttatni termékeket a pécsiek otthonaiba, a szolgáltatás megkezdéséhez Pécs önkormányzata maszkkal és gumikesztyűvel látja el őket.

Termelők elérhetőségei ide kattintva letölthetők…

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

Bár van rá esély, hogy a kezdeményezés végső formája túlnő majd a magzatburkon és lesznek a gyakorlati életben is jól alkalmazható lehetőségei a programnak, erről azonban egyelőre csak fantáziálhatunk.

Egy ilyen esetben csak az lehet konkrét eredmény, ha az önkormányzat – egyértelmű feltételek és kötelezettségvállalás meghatározása mellett – együttműködési keretmegállapodást, vagy szolgáltatási szerződést köt az érintett kereskedőkkel és/vagy fuvarozókkal, hogy a szállítás időbeli és minőségbeli színvonala egy egységes feltételrendszer alapján kerüljön meghatározásra. Jelen helyzetben kiemelten fontos lenne, hogy a teljes folyamat – a kapcsolatfelvételtől a kiszállításig – előre kalkulálható és biztonságos legyen mind a kereskedők, mind a felhasználók számára. Esetleg érdemes lenne összekötni a programot a PAPI-val, ha már az is van nekünk…

De az, hogy a Vagyonhasznosítótól kikérjük a bérlőink telefonszámát és közzétesszük, hogy amúgy mit árulnak a “Csariban” vagy a piacon, az nem eredmény, hanem délibáb.

Abból pedig nem lesz krumplileves…

Frissítés:

Sokan a mai napig nem tudják mi a különbség kereskedő és termelő között.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close