KiemeltKözéletKultúra

Pécs is közel állt hozzá, hogy elszenvedje a trianoni csapást

Június 4-én a 100 évvel ezelőtti trianoni döntésre emlékeztünk. Pécs számára különösen drámai ez a nap, hiszen 1920-ban a város még szerb megszállás alatt állt, és sokáig azt sem lehetett tudni, vajon a határ melyik oldalán folytatja majd életét városunk.

Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja – ha a trianoni döntéssel elcsatolt területek kerülnek szóba, általában ezeket említik meg a pécsiek is. Nekünk ugyanakkor különös együttérzéssel kell tekintenünk a határon túlra szakadt magyarokra, hiszen Pécs is kis híján erre a sorsra jutott.

1920. június 4-én, a trianoni döntés idejében városunk idegen megszállás alatt állt, a szerb csapatok még az 1918-ban aláírt belgrádi konvenció alapján foglalták el Pécset. Nehéz, sőt nem túlzás azt mondani, rettenetes idők következtek a városra: bár az egyezség szerint a magyar közigazgatás megmaradt volna, ezt a szerbek nem sokáig tartották be. A magyar hivatalnokok jó része nem tette le az esküt a délszláv államra, így őket eltávolították állásukból. A gazdasági károk óriásiak voltak, ugyanis a szerb megszállók a városban töltött összesen 33 hónap alatt teljes gyárak berendezését szállították el, vonatra rakták az üzemek alapanyagait, és kiürítették a pénztárakat. Sorra mentek tönkre az üzletek, éttermek, és egzisztenciák vesztek a semmibe.

A trianoni döntést pécsi polgárként megélni valószínűleg nem lehetett könnyű: azzal kellett szembesülni, hogy az ország kétharmada elveszett, Pécset azonban az anyaországnak ítélték.

Ám a bizonytalanság mégis jó ideig fennmaradt, a szerb megszállók – a szénigényeik kielégítése érdekében és nemzetiségi kérdésekre hivatkozva – vonakodtak elhagyni a várost. A pécsieknek még több mint egy évet kellett várniuk, hogy újra magyar zászló lenghessen a városban, közben megélve a kérészéletű Baranya-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság kikiáltását is.

A magyar csapatok végül 1921 augusztusában vonultak be a városba. Tíz év múlva ennek a napnak emlékére adták át a Széchenyi téren látható örökmécsest. Szövege máig ható üzenetet hordoz minden pécsi számára: „A rendületlen honszeretet szerezte vissza e várost idegen járom alól a magyar hazának 1921. augusztus hó 21-én”.

Felhasznált forrás: Pécs Lexikon, történelemportál.hu

Kiemelt képünkön a Pécsre újra bevonuló magyar csapatok fogadtatása látható forrás: történelemportál.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close