KiemeltKultúra

Pécs híres látványosságainak története – Pécsi Nemzeti Színház

Pécs telis-tele van megannyi csodálatos műemlékkel, amelyek hosszú évtizedek, évszázadok óta ékkövei a városunknak. Nem csak az ide látogató turistáknak nyújt elképesztő látványt, de az itt lakó polgárok is előszeretettel látogatják ezen helyeket. De vajon hányan tudják az igazi történetüket? Sorozatunkban szeretnénk kis bepillantást adni az Olvasóknak a helyi látványosságok elfeledett történeteibe. Következőként ismerjük meg a Pécsi Nemzeti Színház történetét.

Számos lenyűgöző színdarabbal, és hihetetlen színésztehetséggekkel rendelkezik az impozáns épület.
Városunk már az 1800-as évektől közepén megannyi nemzetiségnek adott otthont. Magyarok, németek, bosnyákok, szerbek, horvátok, osztrákok, csehek, morvák, olaszok, mindez a teljesség igénye nélkül. A hosszú évszázados együttélés alatt kialakítottak egy közös nyelvet, ebbe csöppentek bele a színészek is, akik az irodalmi nyelvet vitték magukkal, németül és magyarul, tisztán.

Az előadások ekkortól váltak rendszeressé. A pécsi színjátszás kiemelkedő vidéki centruma lett a magyar kultúrának. A város nagyobb tánctermeiben, főnemesi polgárházaiban, fogadókban, kávéházakban kaptak fellépési lehetőséget a művészek, komédiások. Egyik ilyen, ismert játszóhely az Elefántos Ház volt, mellette ugyanakkor a tettyei kisszínpadon is megfordultak a vándor színitársulatok.

Pécs akkori lakossága nagyon szeretett volna egy saját kőszínházat saját, állandó társulattal, szükségesnek érezték, hogy legyen rendszeres művészi élményt nyújtó teátrum. A városvezetés felállította a Színügyi Bizottságot azzal a feladattal, hogy jelöljék ki a jövőbeli színház építési telkét. Választásuk a mai Színház térre esett, ami abban az időben egy börtönként is funkcionáló, katonai csapatkórháznak adott otthont.

1840-es években kezdtek felépülni a város legfontosabb intézményei, hivatalai, köz- és magántulajdonú lakóépületek, ezzel nyerte el arculatát városunk.
Az akkori polgármestert Aidinger Jánost választották a Színügyi Bizottság elnökének, ő pedig megszavaztatta a megyei pótadó kivetését, hogy ezzel fedezni tudják a színház költségeit. 1890 májusában a Színügyi Bizottság meghirdette az országos pályázatát, melyet a világhírű Lang Adolf és Steinhardt Antal tervező páros nyert meg, és a szintén híres Felmer-Helmer tervező párossal karöltve, 10 ezer forinttal neki is kezdtek az építkezésnek. Az összeget az akkori közgyűlés ítélte nekik.

Nem volt vitás, hogy helyet kapjanak az akkori idők kiemelkedő színházi embereinek szobrai, akik Csiky Gergely, Szigligeti Ede, Kisfaludy Károly és Erkel Ferenc voltak. A kupolán díszelgő szobrot, Kiss György szobrászművész kezének munkáját dicséri, aki a Zsolnay Porcelángyár munkatársaival alkotta meg.

Pécsi Nemzeti Színház 1910
Kitervezte.hu

A hivatalos megnyitó 1895. október 5-én volt, amit az akkori Pécsi Napló ünnepi különkiadással üdvözölt. A lakosság megkapta régi vágyát, végre megépült a város saját színháza. A jeles alkalomból Erkel Ferenc Bánk bán című darabját adta elő a színitársulat, kirobbanó sikerrel.

Pécsi Nemzeti Színház és a villamosok 1914
Régi Pécs

Az elmúló évek sajnos nem kímélték a színház épületét. Kicsivel kevesebb, mint száz évvel a hivatalos megnyitó után, 1986. június 5-én bezárta kapuit, mert életveszélyesnek nyilvánították az épületet. A felújítások során a színház régi színpadját felváltotta az új forgószínpad, ennek köszönhetően számos színdarabbal bővülhetett a Pécsi Nemzeti Színház előadásainak repertoárja. Ha ez még nem lett volna elég, kialakítottak egy 4 részben süllyedő zenekari árkot, modernizálták a fény-, hang, és videórendszert, klimatizált lett a nézőtér, mindezt a nézők igényét hivatott szolgálni, hogy estéről-estére kellemes pillanatokat tölthessenek el a színház falain belül.

Pécsi Nemzeti Színház 1950
Kitervezte.hu

A színház épületét 2011-ben ismét felújították. A munkálatok során megerősítették az erkélyt, kicserélték az elkorrodált tartókonzolokat. Visszahelyezték és részben újragyártatták az erkély díszítőelemeit, valamint szigetelést is kapott, és újrabetonozták. A teljes homlokzatot megújították, a kupolát újrabádogozták. Helyi, pécsi vállalkozók összefogásaként belül is megújulhatott az épület. A lenyűgöző előcsarnok felújítása mellett az összes közönségforgalmi helyiség is felújításra került.

Pécsi Nemzeti Színház 1973
Kitervezte.hu

Tagadhatatlan, hogy Pécs egyik legszebb épületéről beszélhetünk. Impozáns, kimagasló épülete hűen visszaadja a korai éveinek hangulatát. A színházbalátogatókat azonnal lenyűgözi a belső építészeti stílusa, és még inkább úgy érezheti a néző, mintha visszaugrott volna az időben.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close