ÉletmódKiemeltKözélet

Palkovics László a PTE-n bejelentette: a kormány létrehozza a nemzeti laboratóriumok országos hálózatát

17 Nemzeti Laboratórium, valamint egy kutatólaboratórium kezdte meg működését Magyarországon. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Humán Reprodukciós és a Virológiai Nemzeti Laboratóriumot nyitotta meg a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában szeptember 25-én. A kormány idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal támogatja az intézmények működését. 

“Óriási problémát jelent, hogy Európában alacsonyak a születési ráták, sajnálatos módon Magyarországon sem érik el a megfelelő szintet. Szeretnénk, hogy Magyarország a népesség tekintetében is újra gyarapodjék. A másik probléma, aminek megoldásához remélhetőleg féléven belül a közelébe kerülünk, a koronavírus-járvány.”

– határozta meg a két PTE-hez kötődő laboratórium mögötti problémaköröket Miseta Attila rektor, majd hozzátette: “Mindkét területen vannak már komoly eredményeink!”

Miseta Attila

Palkovics László innovációs és technológia miniszter a rendezvényen tartott beszédében kiemelte: “Nem véletlen, hogy itt, Pécsett jelentjük be a nemzeti laboratóriumok megnyitását!”

 “2018-ban, amikor az Innovációs és Technológiai Minisztérium megalakult, a célok egy része arra vonatkozott, hogyan lehet az egyetemeket az ipari szereplőkkel közös platformra hozni. Szerettük volna koncentrálni erőforrásainkat, növelni versenyképességünket. A most induló nemzeti laborhálózat  szereplői részben egymással, részben a nemzetközi térben is hatékonyabban tud majd működni.”

Palkovics László

A miniszter elmondta, hogy a hálózatot egy négyszintű irányítás rendszer koordinálja: a nemzetközi tanácsadó bizottság, mely a stratégiai irányokra tesz javaslatot; a szakmai tanácsadó bizottság; egy, a jogi és pénzügyi adminisztrációval foglalkozó egység, valamint minden labornak lesz egy projektirányító testülete.

A jelenlegi struktúrában 18 laboratórium kapott teret, ezek közül 1 Veszprémben, 3 Szegeden, 2 Pécsett, a többi Budapesten működik. A laboratóriumok az ipar és digitalizáció; a biztonságos társadalom és környezet; a kultúra és család; valamint az egészség témakörök  köré csoportosulnak. Palkovics László hangsúlyozta azt is, hogy az állami források mellett a hálózat tagjai a Horizont Europe-on belüli forrásokra is céloznak.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével két nemzeti laboratórium kezdi meg a munkát:

a már jelentős nemzetközi eredményeket maga mögött tudó tudományos műhely és kutatási hálózat alapjain szerveződő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, Kovács L. Gábor akadémikus professzor szakmai vezetésével; valamint a COVID-19 járvány miatt különös figyelemmel övezett Virológiai Nemzeti Laboratórium, Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével.

dr. Hoppál Péter és Jakab Ferenc

Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium
Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal.  A sikeres meddőségi kezelés, ezen belül az asszisztált reprodukciós kezelések hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlenek a humán reprodukció területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott integrált klinikai kutatások és fejlesztések. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium fő célja a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével hozzájárulni a sikeres meddőségi kezelések számának növekedéshez, javítva ezzel Magyarország demográfiai helyzetét.

A nemzeti laboratóriumok megnyitása mellett lezárult a GINOP-2.3.2-15-2016-00021 számú, négy év alatt 1,975 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósult kutatói program, melynek célja a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése volt. A „Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában” című projekt eredményeként létrejött egy chip-diagnosztikai berendezés prototípusa. A projekt keretében elért tudományos eredmények mellett, jelentős innovációs eredmények is születtek: 5 szellemi termék kapcsán 18 országban megadott szabadalmak Németországtól Svédországon át az Egyesült Királyságig, további 6 folyamatban lévő szabadalmi eljárás sikeres lezárását várják többek között a tengerentúlon és Ausztráliában.

A PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriuma összesen 2,5 milliárd Ft támogatásban részesül.

100 kutató fog részt venni a munkánkban az elkövetkezendő 3 évben.

– jelentette ki Kovács L. Gábor professzor, aki röviden bemutatta a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumot. Olyan kecsegtető témákat vetített előre, mint a méh- és petefészek-átültetés lehetőségeinek megteremtése Magyarországon, az anyaméh fogamzóképességének idősávjának meghatározása vagy a magzat és az édesanya közti molekuláris kommunikáció jobb megértése.

Kovács L. Gábor

Virológiai Nemzeti Laboratórium
A Virológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztését – mely 2 milliárd Ft támogatásban részesül -, a fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése indokolja, mely komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek-, illetve erősödtek meg új fertőző betegségek, mint például a Nyugat nílusi láz vírusa, szív- és bőrférgesség kórokozója, Usutu vírus, amelyek szignifikáns társadalmi fenyegetést jelentenek.

Jakab Ferenc

A Virológiai Nemzeti Laboratórium célja új kórokozók felderítése, azonosítása, teljesen virológiai és molekuláris biológia jellemzése; a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusok komplex vizsgálata BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között; valamint hazai és nemzetközi szintű oktató és képző centrum létrehozása, egy szóval az utánpótlás-nevelés.” 

– mutatta be röviden a Virológiai Nemzeti Laboratóriumot Jakab Ferenc professzor. Összefoglalójában a kitartó, folyamatos munkát és kollégái elkötelezettségét is hangsúlyozta. Utalt arra is, hogy készek a hazai védelem és biztonság munkájában is részt venni, ahhoz tudásbázist biztosítani a hatékony működés érdekében. Ennek egyik eleme lehet a Közép-Európában elsőként a PTE-n létrehozott mobil laboratórium, mely révén akár a semmi közepén is órák alatt eredménnyel tudnak szolgálni a szakemberek. A fertőző betegségek 60%-a állatok által közvetített, nagy részük potenciálisan biológiai fegyver is lehet.

A PTE Szentágothai Kutatóközpontjának Virológiai Laboratóriuma Közép-Európa egyetlen egyetemi kötelékhez kapcsolódó, BSL-4 szintű virológiai kutatólaboratóriuma, ahol az elmúlt időszakban rendkívül komoly kutatómunka zajlott a COVID-19 vírus kezelésével kapcsolatban.

Forrás: UnivPécs

Képek: pecsert.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close