ÉletmódKiemelt

Őri László: válasszuk tudatosan a helyi termékeket, így a vadhúst is!

A vadhús-fogyasztás népszerűsítése érdekében tartottak pénteken rendezvényt a pécsi Kossuth téren, a Patrónus Szociális Szövetkezet szervezésében működő kézművesvásár helyszínén. Őri László, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, arra kérik a pécsieket, baranyaiakat, vásárlásaik során tudatosan válasszák a helyi termékeket, így a vadhúst is. Az ára egyébként, mint az eseményen is hangsúlyozták, már egyáltalán nem luxuskategória.

Vadászkürtök hangja hívogatta péntek délelőtt a pécsieket a Kossuth térre: a vadhús fogyasztását népszerűsítő akciót tartottak ugyanis a történelmi belvárosban. Természetesen a különböző vadételeket meg is lehetett kóstolni.

Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetének elnöke elmondta, már nem az első alkalommal tartják meg ezt a promóciós rendezvényt, amelynek célja bemutatni, hogy a vadhús milyen egészséges és finom.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, korábban a Nevelési Központban is szerveztek már egy nagy sikerrel zárult programot, amelynek az volt a célja, hogy a fiatalok körében népszerűsítsék a vadhús fogyasztását.

Baranyaiként fontos, hogy tisztában legyünk az értékeinkkel, az egyik ilyen értékünk, hogy olyan terület az otthonunk, amely vadban gazdag – szögezte le Őri László. – Baranyában a vadászatnak mindig is komoly hagyománya volt, azonban a vadhús-fogyasztási szokások ezt nem feltétlenül tükrözik.

A megyei közgyűlés elnöke felhívta rá a figyelmet, ez egész Magyarországra igaz, a magyarok jóval kevesebb vadhúst fogyasztanak, mint az EU átlaga, noha egy nagyon különleges és egészséges húsfajtáról van szó.

Arra szeretnénk buzdítani a baranyaiakat, a pécsieket, hogy vásárlásaik során válasszák tudatosan a helyi termékeket, kóstolják meg a vadhúsokat is – emelte ki a közgyűlés elnöke. – Nem tettünk le arról sem, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányban bekerülhessenek a közétkeztetés kínálatába is, hiszen rajtuk keresztül ezek a termékek eljuthatnak a legkisebbekhez, illetve az idősekhez is.

Ehhez csatlakozva Rittlinger József, a Nemzeti Agrárkamara Baranya megyei elnöke elmondta, rendkívül alacsony a vadhús fogyasztásának aránya, noha a jogszabályok már lehetővé teszik, hogy az emberek a vadászatra jogosultak hűtőjéből közvetlenül vásárolhassanak vadhúst. Ennek az ára egy gímszarvas esetében nagyjából 400-550 forint között van, azaz mint az elnök kifejtette, ez már elérhető bárki számára. Rittlinger József utalt a Nevelési Központban a diákoknak tartott vadhús-bemutatóra is, elárulva: bár a tanulók az elején kicsit talán ódzkodtak a vadhústól, utána azonban 180 vadhús-hamburger 3 perc alatt fogyott el…

Horváth Zoltán kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, nehéz időszakát éli a vadásztársadalom, a koronavírus-járvány erősen visszavetette a külföldi vadászok létszámát, valamint a vadhús legnagyobb felvevőpiaca, a turizmus, a vendéglátás is megérezte a járvány hatását. Éppen ezért is szükséges felhívni a figyelmet a vadhús fogyasztásának fontosságára.

Szombatonként a Búza téri termelői piacon, illetve minden páros hét péntekjén a kézműves piacon a Kossuth téren valamint páratlan hét péntekjén a Mecsek Áruháznál várja a pécsieket a piacokat szervező Patrónus Szociális Szövetkezet.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close