KiemeltKözéletVideók

Őri László: kincseinket elvehették, de életerőnket nem tudta megtörni az igazságtalanság

A Nemzeti Összetartozás Napján, a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést csütörtökön Pécsett a Baranya Megyei Önkormányzat. Dr. Őri László, a megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte: bár sokan hazánk megsemmisülését várták, de Magyarország talpra állt, mert hitét nem törte meg az igazságtalanság.

Szabad téren, a járványügyi előírások betartásával tartotta meg a Baranya Megyei Önkormányzat csütörtökön a trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezését Pécsett a Trianon-keresztnél.

Őri László, a megyei közgyűlés elnöke beszéde elején elmondta, Péterffy Attila, Pécs polgármestere a kora reggeli órákban már járt a Trianon-keresztnél, és elhelyezte virágait „egyedül, a kertek alatt osonva”. Őri László úgy fogalmazott, a polgármesteri vizitről elkészültek a képek, minden bizonnyal kikerül a közösségi oldalra a koszorúzásról egy poszt is.

Nekik Facebook-esemény ez a mai nap. Nekünk nemzeti gyásznap. Ezért vagyunk mi itt minden évben több százan, és emlékezünk meg, egy közösséget alkotva – szögezte le Őri László elnök.

Pontosan száz évvel ezelőtt egy igazságtalan, felelőtlen politikai döntéssel, ránk erőszakolt úgynevezett békeszerződéssel feldarabolták az ezeréves történelmi Magyarországot, fogalmazott Őri László, kiemelve, lassú halálra szánták a győztes hatalmak a területe kétharmadát elveszített országot, hiszen ezzel elveszett az ország számos erőforrása is.

Trianon lehetett volna a kezdete a történelmi megsemmisülésünknek, sokan ezt várták. De nem ez történt. Földjeinket, kincseinket elvehették, de lelkünket, hitünket, életerőnket nem tudta megtörni az igazságtalanság. Magyarország talpra állt – hangsúlyozta Őri László.

A megyei közgyűlés elnöke ugyanakkor beszédében arra is felhívta a figyelmet: az ártó erők ma is köztünk élnek, hamisítják a történelmet, relativizálják Trianon emlékét.

Trianon a magyar haza, a magyar nemzet megszentelt fájdalma, fogalmazott Őri László. Ez a szent fájdalom azonban csodát művelt. A szenvedést és a kétségbeesést országépítő és nemzetegyesítő erővé nemesítette. 90 év kellett hozzá, hogy kikristályosodjon: a Kárpát-medencében csak úgy maradhatunk fenn, ha magyar a magyarral összefog. Az utóbbi tíz év elég volt ahhoz, hogy a polgári kormányzat megvalósíthassa a trianoni határokon átívelő nemzetegyesítő programját. Fontos, hogy Erdélyben, Délvidéken, Felvidéken és talán leginkább Kárpátalján élő magyarok érezhessék, nincsenek egyedül, az anyaország nem hagyja őket magukra, emelte ki a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, aki utalt arra is: óvodák épülnek Kárpát-medence szerte, határon túli diákokat hívunk Pécsre is, gazdaságfejlesztési programok zajlanak számos helyszínen.

Magyarország bizonyított, megtanultunk együtt élni a trianoni határokkal, békességben lenni a kárpát-medencei sorsközösségben osztozó népekkel – emelte ki Őri László. – Igazoltuk a magyarság legyőzhetetlen erejét, bátorságát és szabadságvágyát is. Mert megmaradtunk.

Hitünkben megmaradtunk, erre építjük azóta is az új, polgári Magyarországot, egy szebb, jobb hazát, mint amit Trianonban szántak nekünk, hangsúlyozta az elnök. A beszéd után Nagy Zoltán Csaba református lelkész és Kövesi Ferenc katolikus plébános mondott imát, majd a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Kálvária közelében álló Trianon-kereszt lábánál.

Kővári János elnök az Összefogás Pécsért Egyesület képviseletében, míg Csizmadia Péter és Barkóczi Csaba önkormányzati képviselő a pécsi Fidesz-frakció nevében hajtott fejet a Nemzeti Összetartozás Napján.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close