KiemeltKörnyezetvédelem

Őri László: Baranya megye elsőként csatlakozik a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez

A Baranya Megyei Önkormányzat elsőként, alapító tagként kíván csatlakozni a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez, jelentette be csütörtökön Őri László, a megyei közgyűlés elnöke. A megyei önkormányzat már eddig is számos lépést és intézkedést tett a klímavédelem érdekében.

A koronavírus-járvány enyhülése utáni első rendes ülését tartotta csütörtökön a Baranya Megyei Közgyűlés, ahol számos fontos döntés született.

A Baranya Megyei Önkormányzat a megyék közül elsőként kifejezi a szándékát, hogy alapító tagként csatlakozzunk a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez – közölte Őri László elnök. – E szövetség célja, hogy megyei önkormányzatokat, önkormányzatokat, civil szervezeteket tömörítsen, szólítson meg és indítson el egy párbeszédet a társadalom különböző szereplői között, hogy mindannyian megtaláljuk azokat az eszközöket, amelyekkel tudunk tenni a klíma védelmében, az éghajlatváltozás mérséklése érdekében.

Őri László hangsúlyozta, a Baranya Megyei Önkormányzat már korábban is számos lépést és intézkedést tett a klímavédelem érdekében: több milliárd forintból támogattak olyan projekteket, amelyek az energetikai korszerűsítéseket segítették a megye különböző településein, közintézményeiben, például óvodákban, iskolákban vagy éppen bölcsődékben. Célként tűzte ki a megyei önkormányzat a hatékony és költségtakarékos működést, illetve azt, hogy csökkentsék a térségben a szén-dioxid kibocsátást.

A megyei közgyűlés elnöke kiemelte: Áder János köztársasági elnök védnökségével elindult a Virtuális Erőmű Program kezdeményezése az országban, amelyhez számos önkormányzat, így a Baranya megyei is csatlakozott. Őri László elmondta, e program alapvetése, hogy a legzöldebb energia a meg sem termelt energia.

A Baranya Megyei Önkormányzat a következő időszakban egy önálló, zöld szakterületen jártas referenst szeretne alkalmazni, hogy a megyében a klímavédelem érdekében kiírásra kerülő szemléletformáló és a szén-dioxid csökkentést célzó uniós pályázatok egységes szemlélettel legyenek kezelhetőek – jelentette be Őri László.

Nem csupán az intézkedéseket, de a szemléletformálást is fontosnak tartja Őri László. A fiatalokat és a közösség többi tagjait bevonva tervezik, hogy különböző programok és más nézőpontok megismerésével érjenek el eredményeket.

Komoly lépést teszünk a környezet védelme érdekében – szögezte le Őri László elnök. – Fontos cél, hogy ezt a gyönyörű környezetet, amely nekünk itt a Kárpát-medencében magyarként megadatott, ugyanilyen gyönyörű állapotban tudjuk a gyermekeinknek, unokáinknak hátrahagyni.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close