EgyébKiemeltKultúra

OrgonaPont és Orgonák éjszakája – Augusztusi programok százait ajánlja a Filharmónia

A hangszerek királynőjéé, az orgonáé lesz a főszerep a Filharmónia Magyarország augusztusi műsortárán, melyet az ország több településén, így Pécsett is megtekinthetnek az érdeklődők.

A színes programoknak köszönhetően betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetjük különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek – közölte a Filharmónia.

Az OrgonaPont koncertsorozatba Budapesti illetve vidéki nagyvárosok mellet kistelepülések is csatlakoznak majd, a közönség olyan nagyszerű orgonaművészek műsorát hallhatja, mint Somogyi-Tóth Dániel, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Sárosi Dániel, Kővéri Péter, Balatoni Sándor, illetve, nem utolsó sorban a Fischer Annie-ösztöndíjas Tóka Ágoston és Schallinger-Foidl Artúr, valamint a tavalyi Orgonák Éjszakájának rekordere Mészáros Zsolt Máté. Mellettük még hallhatunk más fantasztikus előadókat, Sebestyén Márta népdal énekest, és Miklósa Erika operaénekest is.

A sorozat különböző állomásain orgona-énekhang együttesével és érdekes hangszerpárosításokkal lehet találkozni, az orgona kürttel, fuvolával, oboával és hegedűvel is “randevúzik” – írták.

A programok között található majd orgonakoncert, orgonás liturgia, előadás, kiállítás, hangszerek bemutatója, és igazi különleges, szokatlan helyszíneken is felcsendül majd az orgonazene. Vándor orgonák csendülnek majd fel a várak udvarán, piacokon, fürdőkben és főtereken.

Pécsett, látássérült művészek előadásában, a bazilikában jótékonysági koncert lesz, rendhagyóan, sötétben. Az este folyamán Péterfay Ferenc orgona művész és Bán Tamás klarinétművész játéka, illetve a Kopa testvérek, Marcell és óra-versei lesznek halhatók, a jegyvásárlással pedig a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét támogatják.

Az idei évben  Miklósa Erika koloratúrszoprán énekesnőt, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművészt és Tóth László trombitaművészt együtt köszöntheti a közönség. A trió hangversenyét Szegeden, Szombathelyen, Budapesten és Pécsett is hallhatja majd a nagyérdemű.

A Filharmónia nem csak a felnőtteket, de a fiatalabb generációkat is szeretné megszólítani, ezért az eseménysorozathoz kapcsolódóan Az én orgonám elnevezéssel irodalmi, és képzőművészeti pályázatot hirdet az általános -, és középiskolás korosztály számára.

Az OrgonaPont és az Orgonák éjszakájának programjaira a magyarországi jegypénztárakban, illetve a jegymester.hu weboldalon lehet jegyeket váltani a koncertek előtt, valamint a helyszíneken is lesz erre lehetőség. További információk a www.filharmonia.hu oldalon találhatóak.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close