EgyébGazdaságKiemeltVideók

Orbán Viktor új gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be

Orbán Viktor miniszterelnök március 18-án, szerdán sajtótájékoztatót tartott, amelyben kiemelte a koronavírus-járvány okozta negatív externáliák kezelésére vonatkozó gazdasági döntéseket. A Kormányfő bejelentése alapján több lépcsőben fogják szabályozni és segíteni a gazdasági élet szereplőit, és támogatni a munkavállalók rugalmas munkavégzésének lehetőségét.

Ennek eredményeképpen az alábbi szabályozás lép érvénybe:

  1. A magánszemélyek és vállalkozások meglévő hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggeszti.
  2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
  3. A március 18-tól felvett új fogyasztási hitelek THM-ját a jegybanki alapkamat + 5%-ban maximalizálja.
  4. A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedi június 30-ig.
  5. A munkavállalók járuléka jelentősen csökken: nyugdíj-járulékot nem kell fizetni, és az egészségbiztosítás díja a jogszabályi minimumra csökken június 30-ig.
  6. A KATA szerint adózó, megjelölt szférában működő vállalkozások átalány adófizetési kötelezettségét június 30-ig elengedi.
  7. A helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni (turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell fizetni az érintetteknek) június 30-ig az alábbi ágazatokban: vendéglátás, turizmus, szórakoztatóipar, sport, kulturális szféra, személyszállítás.
  8. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik. Az erről szóló kormányzati alaprendeletet és annak részleteit hamarosan közzéteszik.

A Kormány további intézkedésekről fog dönteni a gazdasági élet stabilizálására, amelyekről az elkövetkező napokban fognak részletesen beszámolni.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close