EgyébKiemeltKözélet

Orbán Viktor: hazánkban megvannak az élet újraindításának feltételei

Már többen gyógyulnak, mint ahányan megbetegednek, az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba, viszont térben tagolnunk kell – jelentette ki Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádióban. A kormányfő szerint a beruházások támogatásával és több, már működő munkahely-védelmi eszközök alkalmazásával sikerülhet annyi állást teremteni, amennyi megszűnt.

Most már többen gyógyulnak meg, mint ahányan megbetegednek, vagyis a fertőzöttek száma csökken. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem lehet abbahagyni.

Középpontban a munkahelyteremtés

A miniszterelnök közölte, hogy az ipari teljesítményben az EU egészében 12 százalékot csökkent, míg nálunk 10 százalékos volt a visszaesés. Valahogy jobban vettük márciusban az akadályokat, mint mások. Az április számok borzalmasak lesznek, és remélhetően júniustól kilövünk.

Orbán Viktor szerint a munkahelyek elvesztése a legfőbb probléma, képesnek kell lennünk arra, hogy minden tönkretett munkahely helyére egy új kerüljön.

A munkahelyteremtés felé fordulunk, és már korábban sikerült ezen politika révén kijutnunk a bajból – mondta Orbán Viktor. Folyamatosan nézzük, hogy melyik eszköz mennyit hozott. A közfoglalkoztatás terén 200 ezer főig tudunk keretet nyitni most, a honvédség megkezdte a toborzást, bevezettük a bértámogatást. 5400 vállalkozás nyújtott be ilyen kérelmet, és ez 74 ezer embernek segítenek.

A kormányfő szólt arról, hogy több jelentős adócsökkentés is történt az elmúlt időszakban. A beruházások támogatásával és ezen munkahelyvédelmi eszközöknek az alkalmazásával sikerülhet annyi állást teremteni, amennyi elpusztult. A járvány elleni első csatát megnyertük -mondta a kormányfő. A részadatok alapján sikerült a járványt megfékezni.

Óvatosan kell bánni a gyerekekkel

A játszótereket most vidéken kinyitjuk. A szülők a gyerekeket ki tudják vinni a játszóterekre, ez már nagy segítség. Orbán Viktor úgy látja, hogy az ügyeletet a bölcsődékben és az óvodákban alakítanunk kell. Most az a helyzet, hogy ha be akarják adni az emberek a gyerekeket az óvodákba és a bölcsődékbe, akkor a kijelölt óvodákba és bölcsődékbe kell őket vinni, nem pedig a megszokott helyre. Ezért mindenki óvatos.

Ezek az intézmények, különösen az óvodák, az önkormányzatokhoz tartoznak, és itt ez az ő döntési felelősségük, ezt nem vehetjük el tőlük.

Tehát azért az lenne jó, ha mindenki odavihetné beadni a gyerekét, ha így gondolja, ahova egyébként óvodába és bölcsődébe szokta vinni. Ezután következik csak az iskola, ott is először az alsó tagozat, aztán a felső tagozat, majd a középiskola. De amíg az óvodák és a bölcsődék dolga nincsen rendben, addig nem ugorhatunk át fölöttük, és kezdhetjük ezt az iskolákkal. Azt, hogy ebben a tanévben ez sorra kerül-e még, erre ma élő ember választ adni nem tud, a helyzet néhány nap alatt is megváltozhat –közölte a kormányfő.

Szombaton döntenek Budapestről

A védőtávolságot kötelező lesz betartani, ugyanakkor június 1-jétől 200 főnél kisebb létszámmal lehet már esküvőt tartani, a szállodák és a panziók is fogadhatnak majd vendégeket. Budapest lényegében kéthetes késéssel követi majd a vidéki változásokat. Tehát ami vidéken megtörténik, az körülbelül két héttel később történhet meg Budapesten. Ha mindenki felelősen viselkedik, akkor tudunk áttérni a védekezés második szakaszára.

Vannak születetten elméleti emberek és vannak gyakorlati emberek. Az elméleti típusú emberek általában, ha vesznek egy bútort, akkor azt másokkal szereltetik össze. Vidéken ők disznóvágás napján is csak a vacsorára jönnek, de ezt nem bánja senki, mert addig sincsenek láb alatt.

Az elméleti emberek kiváló tanulmányokat tudnak írni, és nem kételkedek abban, hogy Karácsony Gergely is kiváló tanulmányt tudna írni, de a jelenlegi helyzetben gyakorlati emberekre van szükség. A pesti úti idősotthonban meghalt több mint 40 ember. Tehát, ha mondjuk a Tarlós István típusú ember a polgármester, ő odamegy, beleáll, szervezi a védekezést és rendet tesz.

Tehát azt kérem mindenkitől – az elméleti típusú polgármestereiktől is –, hogy most legyenek gyakorlatiasak, és vállaljanak gyakorlati felelősséget, mert ez a nyitás sikerességének az előfeltétele, senki sem veheti félvállról a felelősséget .

A brüsszeli gépezet nem tágít

Orbán Viktor az uniós ügyekről azt mondta, hamarabb van meg az ítélet az EP-ben, mint hogy meghallgatnák a tanúkat. Az, hogy néhány liberális, frusztrált képviselő levezeti az indulatait, azt még el lehet viselni.

Ami igazán aggasztó, hogy egy világjárvány közepén vagyunk, és a brüsszeli bürokraták ahelyett, hogy a mi pénzünkből segítenének az európai emberekkel, inkább azzal foglalkoznak, hogy a legsikeresebben védekező országot támadják.

Továbbra is a migráció a brüsszeli bürokraták legfőbb terve, és szeretnék elérni, hogy valahogyan migránsokat hozzanak be Magyarországra. A kormányfő elmondta, hogy az uniós bíróság és a magyar alkotmány összeütközése látható most, és ebben az esetben a magyar alkotmány az irányadó.

Forrás: origo.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close