KiemeltKözélet

Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell

Magyarországnak működnie kell! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

A vírus első és második hulláma más, így a védekezést is ehhez igazítja a kormány. A kötelező maszkhasználatot komolyan kell venni. Az iskolába történő belépéskor elrendeltük a kötelező hőmérséklet-ellenőrzést és döntöttünk arról, hogy az influenza elleni oltást minden önként jelentkezőnek ingyenesen kell biztosítani. Ezeken túl hatósági árat fogunk bevezetni a koronavírus-tesztek esetében – mondta a kormányfő, majd így folytatta:

A cél az, hogy megvédjük az időseket és Magyarország működőképességét. A vírus elsősorban az időseket fenyegeti, tehát rájuk kell jobban odafigyelni. Arra kérünk mindenkit, aki idősotthont működtet, hogy a legteljesebb felelősséggel végezze a dolgát.

Nemzeti együttműködés volt az első hullámnál

Az ország az első hullám során jól vizsgázott, hiszen a világ legsikeresebben védekező országai között vagyunk. Erős fegyelmezettség volt, összetartás, felelősség, kölcsönös segítségnyújtás és nemzeti együttműködés.

A második hullám kezeléséhez két dolog kell: az egyik a tapasztalat, ami megvan. Ám tudnunk kellett, hogy mi lesz az, amit az emberek az első hullám tapasztalatai után hajlandóak elfogadni, ezért indítottuk a nemzeti konzultációt. Az a haditerv, amit elkészítettünk, elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire épül. Hiszen az tartalmazza azokat az egyetértési pontokat, amikben közmegegyezés van Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök.

Magyarországnak működnie kell

A nemzeti konzultáció eredménye: az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön. Nem engedhetjük meg, hogy a vírus újra megbénítsa Magyarországot. A cél nem az, hogy mindenki maradjon otthon és álljon meg az élet, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét. Tehát a haditervünk, az idősek megvédése mellett, elsősorban arról szól, hogy hogyan kell megvédeni az ország működőképességét.

Általános korlátozásra nem kell számítani, célzottan reagálunk ott, ahol felüti a fejét a járvány.

Elszigetelt tanulók, osztályok lesznek, tömeges fertőzés miatt elszigetelt iskolák is lehetnek, de nem lesz általános bezárás. Jól küzdöttek a szülők, le a kalappal előttük.

A családok átprogramozták az életüket tavasszal a gyerekek érdekében, ezt most el kell kerülni, egyedi döntéseket fogunk hozni az adott helyzetekben. Erről rendszeresen fogja tájékoztatni a kormány a lakosságot – tette hozzá Orbán Viktor.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close