AjánlottEgyébGazdaság

Orbán Viktor: elértük Brüsszelben, hogy az EU-s költségkeret újratervezése Magyarország számára kedvezőbb legyen

Megszületett a megállapodás Brüsszelben, egy példátlanul hosszú, négy napos tárgyalást követően, amely elsődlegesen az Európai Unió tagországainak koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállításáról szólt.

Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásokat követően bejelentette: elérte, amit akart, hiszen Magyarország 3 Milliárd(!) Euróval több pénzt kap majd, mint amire előtte számítani lehetett. Angela Merkel német kancellár pedig ígéretet tett, hogy a német elnökség alatt, tehát 2020. végéig lezárják a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikkely szerinti eljárást.

A támogatási feltételeik között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok.

A támogatásokat kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani,

de talán a leglényegesebb feltétel, hogy a tárgyalások értelmében az uniós források elosztása nem köthető össze olyan szubjektív politikai- és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás megítélésének kérdése.

Magyarország megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 2021-2027 közötti keretköltségvetésről és a koronavírus-válság miatti gazdasági helyreállítási csomagról szóló tárgyalások után.

A miniszterelnök a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawiecki-vel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta: a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot,

elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Orbán Viktor közölte: minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították, és ezzel összefüggésben egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták.

Az említett törekvések megtörése siker úgy Magyarország, mint Lengyelország számára – közölte. Hozzátette, Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán. A jogállamiság fogalmának tisztázása érdekében a kérdésre vissza kell térni a közeljövőben – mondta Orbán Viktor.

“A tárgyalások sikere azt mutatja, ha összefogunk, semmilyen ellenfél sem győzedelmeskedhet fölöttünk” – fogalmazott.

A tanácskozás nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán – tette hozzá a magyar kormányfő, majd az elért sikerek közül kiemelte a nyugat-balkáni régió uniós integrációjára és bővítésre szánt, jelentős EU-s támogatások mértékét.

A témával összefüggésben Mateusz Morawiecki rendkívül fontosnak nevezte az uniós költségvetés bővítésre elkülönített összegét, véleménye szerint ugyanis annak hiányában vákuum alakul ki a Nyugat-Balkánon, amelyet mások mellett Oroszország, Törökország vagy Kína tölthet ki.
    “Nekünk, az Európai Uniónak kell ott lennünk” – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte, a még megoldásra váró kérdések, egyebek mellett a politikai tevékenységet folytató, uniós pénzből támogatott, saját kormányaikat elfogadhatatlan módon támadó civil szervezetek átláthatósága a közeljövőben ismét az uniós tanács asztalára kerülnek.

A legelmaradottabb régióknak járó uniós pénzekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, Magyarország abban hisz, hogy a munka a siker kulcsa. Az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működik.

A közös, angol nyelvű sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

A sajtótájékoztató rövid, magyar nyelven narrált összefoglalója itt tekinthető meg:

Borítókép: Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón (Benkő Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

MTI

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close