EgyébGazdaságKiemelt

Orbán Viktor bejelentette: 500 ezer forintos jutalmat kap minden egészségügyi dolgozó

 “Idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítunk” – jelentette be Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió “Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában.

A miniszterelnök az interjúban az ország legfontosabb dokumentumának nevezte az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogy a koronavírus-fertőzés tömegessé válásakor hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani. A kormányfő hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le, ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni, és 58 hotelt, amelyek összesen 5661 ember elhelyezésére alkalmasak -, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és felkészültek 203 770 ember napi szintű étkeztetésére.

“Harcolnunk kell minden egyes emberéletért” – jelentette ki a miniszterelnök, méltatva az orvosok, az ápolók, a mentősök, a járványügyi szakemberek, a rendőrök, a katonák, az élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban dolgozók, valamint a fuvarozók munkáját, továbbá a gyermekeikkel otthon lévő édesanyákat, a digitálisan oktató tanárokat, és az időseket is, akiknek különösen nehéz, hogy most nem találkozhatnak rokonokkal, barátokkal.

Orbán Viktor arról is beszélt, szerdára tervezi, hogy döntést hoznak a múlt héten bevezetett kijárási korlátozások jövőjét illetően. A kijárási korlátozás jövő hét szombatig van érvényben, ezért hamarosan dönteni kell, hogy fenntartják-e vagy sem. A miniszterelnök megjegyezte, hogy közeleg a húsvét, amely egy fontos családi ünnep, “vinné az embert a lába meg a szíve”, de “ez most aligha lesz lehetséges vagy csak szigorú korlátozások között” – tette hozzá.

A koronavírus-törvényre az EU-ból érkezett kritikákról azt mondta:

“Brüsszel velünk foglalkozik, pedig a vírussal kellene. Nem tudom, milyen emberek ülnek ott, de azt tudom, hogy itt, Budapesten nekünk minden magyar élet elvesztése fáj… Nem lehet az embernek fontosabb dolga, minthogy azzal törődjön, hogyan mentse meg emberek életeit. Ehhez összefogás, együttműködés kell” – fejtette ki.

“Brüsszelben ülnek valami buborékban, és osztják az észt, ahelyett, hogy mentenék az életet” – fogalmazott, azt nevezve a legfontosabbnak, hogy “ne hagyjuk magunkat provokálni”.

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar parlament gőzerővel dolgozik, a kormánynak és a neki adott veszélyhelyzeti jogköröket pedig úgy értékelte: ez nagyjából annyi, mint amennyi jogköre Franciaország elnökének van békeidőben.

A kormányfő megjegyezte azt is, hogy Magyarország eddig a Türk Tanácstól és Kínától kapott gyakorlati segítséget a védekezéshez.

A koronavírus miatti gazdasági válságról szólva Orbán Viktor közölte: hétfő délutánra készül el és kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb, 4 fejezetből álló gazdaságélénkítési tervét.

Végül megjegyezte: az EU-s pénzekről szóló ellenzéki állítások tényszerűen nem igazak, “ingyenpénz sosincs, pénzt lehet osztogatni, de minden pénzt előbb vagy utóbb meg kell termelni”. “Olyat, hogy ajándékként, munka, erőfeszítés nélkül pénzhez juthasson egy közösség, és azt csak úgy szétoszthassa, még a világ nem látott. Hitelből lehet, de akkor a végén te fogod a hitel árát megfizetni, és az mindig sokkal többe kerül, mint ha dolgoztál volna” – fogalmazott a kormányfő.

(Az egészségügyi dolgozók korábbi béremeléséről ITT olvashat.)

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close