EgyébKiemeltKultúra

Online busójárás: idén az interneten keresztül űzhetjük el a telet

Vajon a mohácsiak milyen új módszert találtak ki arra, hogy idén is részt vehessünk a busójáráson?

Idén a koronavírus járvány miatt elmarad a híres busójárás, így Mohácson nem rendezik meg a télűző eseményt. Mint szinte minden programmal, ez is online térbe került, csak egy kicsit másként. A közösségi média felületein úgynevezett „filterekkel” megidézhetjük a busójárás hangulatát, és elűzhetjük a telet. A szervezők bíznak abban, hogy jövőre már személyesen is találkozhatnak az érdeklődőkkel.

A „filtereket az alábbi linkekre kattintva tudják elérni Facebookon illetve Instagramon.

A „filterek” mellet a szervezők matrica csomagokat is készítettek az alkalomra, így a személyes beszélgetéseinkben is belecsempészhetjük a télűző hagyomány pillanatait. A matricákat a „busojaras” kereső szóval lehet megtalálni a fent említett alkalmazásokban.

A busójárás a mohácsi sokácok hagyománya, amely nemzetközileg is ismert és látogatott télűző népszokás. Magát a busójárás eredetét a törökök kiűzésével kötik egybe (a Mohács környékbeli mocsárvilágba költözött egykori lakosok maszkokba öltözve zajt csapva űzték el a babonás törököket). A szokást nagyvalószínűséggel a környékre telepedő sokácok hozták magukkal, amely itt teljesedett ki.

A mohácsi busójárás 2009-ben került az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Forrás: Csodálatos Magyarország

Borítókép: Danubius Hotels

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close