KiemeltKözélet

Nyílt levél Péterffy Attilához a kilakoltatások ellen

Dr. Barkóczi Csaba A Város Mindenkié a hajlék nélkül és lakásszegénységben élő emberek érdekvédelmi csoportjával közösen, nyílt levélben kérik a város polgármesterét, Péterffy Attilát, hogy a járvány-helyzet miatt tekintsen el a közelgő kilakoltatásoktól.

Barkóczi Csaba facebook bejegyzésében kijelentette: nem célja az állásfoglalás.
A Népjóléti és Sportbizottság tagjaként hozzá is eljutott a hónapok óta tartó levelezés, és nem volt neki sem lehetősége arra, hogy ezen ügyben felszólaljon a gyűléseken. Ugyanakkor, úgy gondolja, hogy se az AVM-nek sem pedig Péterffy Attilának nincs a kezében a „tudást hordozó bölcsek köve”, így Facebook oldalán, egy közvélemény-kutatási célzattal nyújt lehetőséget, hogy mindenki, civilizált körülmények között leírhassa a véleményét az esetről.

Az AVM Péterffyhez írt, nyílt levele:

Tisztelt Polgármester Úr!

Alulírott, a Lakhatási Kerekasztalt előkészítő beszélgetéseken résztvevő és a párbeszéd iránt elkötelezett szervezetek ezúton szeretnénk kifejezni sajnálatunkat, hogy A Város Mindenkié Csoport által már tavaly novemberben kezdeményezett egyeztető fórum mindmáig nem állt fel, és újabb késedelmet szenved a frakcióvezetők azon szeptember 8-i döntése miatt, amely a lakhatási koncepció előkészítését a frakciók hatáskörébe helyezte.
Eközben június óta a Lakásgazdálkodási Csoport túlterheltségét okozva, világos kritériumok nélkül, egyéni elbírálásban folyik több mint kétezer eladósodott háztartás részletfizetési kérelmének elbírálása. Továbbra sem született megnyugtató válasz azoknak a bérlőknek a sorsára, akiknek a részletfizetési kérelmét az önkormányzat elutasította.
Annak ellenére, hogy a kilakoltatási szándékot a városvezetés tagadja, egyre több lakáselhagyási felszólításról értesítenek bennünket ügyfeleink.
Szeretnénk újra felhívni a városvezetés figyelmét arra, hogy a szociális krízissel sújtott családok utcára, illetve ellátó intézményekbe kerülése olyan járványügyi kockázatot hordoz magában, melyet az amúgy is befogadó képességük határán működő intézmények nem tudnak kezelni.
Ezúton szeretnénk kérni a Polgármester Urat, hogy a Covid-19 második, sokkal súlyosabbnak ígérkező hullámára tekintettel függesszen fel minden önkormányzati bérlakást érintő kilakoltatási eljárást!
Egyúttal újra szeretnénk kinyilvánítani együttműködési szándékunkat, és kérjük a Polgármester Urat, hogy fontolja meg a Lakhatási Kerekasztal azonnali felállítását, melynek keretein belül döntéshozók és a városban dolgozó, a pécsi helyzetet belülről ismerő szakmai, ellátó és civil szervezetek kommunikációja megvalósulhat. Nem elfogadható ugyanis, hogy a problémákra előbb keresünk pártpolitikai választ, miközben a gyakorlatban nap mint nap olyan döntések születnek, melyek akár akadályozhatják is egy átgondoltabb koncepció, illetve cselekvési terv megvalósítását, és tovább fokozzák a várost érintő szociális krízist a jelenlegi súlyos gazdasági és egészségügyi válsághelyzetben.
Továbbra is reméljük, hogy a jelenlegi városvezetés nyitott a társadalmi egyeztetésre és elfogadja a segítő szándékot.
Tisztelettel,
A Város Mindenkié Pécs csoport
Élménylelő Ifjúsági Egyesület
Mosolymanó Egyesület
Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Vajon a nyílt levél hatására történik érdemileg valami változás, előrelépés a kilakoltatás szélén lévő családok ügyében?

Borítókép: Dr. Barkóczi Csaba Facebook oldala

Továbbiak a témában...