AjánlottKitekintő

Nincs megállás: folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése a nemzeti régiókért

Folytatódhat szombaton a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése – mondta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Izsák Balázs közölte: szombaton ismét élesítik az online felületet, így a kezdeményezést az Európai Unió minden tagállamából aláírhatjákírja az Infostart.hu

Izsáki Balázs elmondta, önkénteseik is elindulnak az ívekkel, így aki még nem támogatta a kezdeményezést, az elkövetkező három és fél hónapban megteheti.

Hangsúlyozta, a kezdeményezés sikere nagymértékben attól függ, hogy mekkora lesz az európai legitimitása, mennyien támogatják. Legalább ötmillió aláírásra volna szükség és arra is, hogy 15-20 országban teljesüljön a minimális feltétele a kezdeményezésnek, vagyis túl kell teljesíteni a minimális feltételeket – hívta fel a figyelmet Izsák Balázs.

Kitért arra is, hogy a polgári kezdeményezések nem váltak túlságosan népszerűvé az unióban az elmúlt időszakban.

Nyolc év alatt 74 polgári kezdeményezésből mindössze hatnak sikerült összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást.

Az európai polgári kezdeményezése célja, hogy nagyobb mértékű pénzügyi önrendelkezéshez jussanak azon régiók, amelyekben valamely őshonos nemzeti közösség a többséget képezi (például Székelyföld és Csallóköz).

Mint ismert, a Székely Nemzeti Tanács sikeresen összegyűjtötte a május 7-i eredeti határidőig a szükséges egymillió aláírást, ám a hét helyett csak három uniós tagállamból hozta a minimumszámokat. Ezért a koronavírus-járványra és technikai hibákra való tekintettel kérték a határidő meghosszabbítását az illetékes uniós szervektől, amire most engedély kaptak.

Az ONLINE PETÍCIÓT ITT LEHET ALÁÍRNI.


Székely Nemzeti Tanács

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close