EgyébKiemeltKörnyezetvédelem

Nem Pécs lesz Európa Zöld Fővárosa 2022-ben

A European Green Capital oldalán megjelent hivatalos közlemény szerint 4 európai város került közelebb az Európa Zöld Fővárosa cím megszerzéséhez, de Pécs ezúttal sajnos nincs köztük…

A pécsi önkormányzat még az előző ciklusában készítette elő és adta be a pályázatát az Európa Zöld Fővárosa címre, mellyel azokat a városokat díjazzák, amelyek komoly és eredményes erőfeszítéseket tesznek az adott település környezettudatos fejlesztésének érdekében. Az Európa Zöld Fővárosa megtisztelő rangot 2020-ban Lisszabon-, míg 2021-ben a finnországi Lahti viselheti majd.

A 2022. évre az alábbi városok adtak be érvényes pályázatot:

Belgrád (Szerbia); Budapest (Magyarorszá); Dijon (Franciaország); Gdańsk (Lengyelország); Grenoble (Franciaország); Katowice (Lengyelország); Krakkó (Lengyelország); Lyon (Franciaország); Maribor (Szlovénia); Murcia (Spanyolország); Parma (Olaszország); Pécs (Magyarország); Perugia (Olaszország); Poznań (Lengyelország); Szófia (Bulgária); Tallinn (Észtország); Torino (Olaszország); Zágráb (Horvátország).

Ahogy a világ példátlan egészségügyi, társadalmi és gazdasági válsággal küzd, addig több európai város is folyamatos elkötelezettséget mutat a fenntarthatóság iránt, amikor belépnek az Európai Zöld Főváros cím elnyerésének utolsó szakaszába. Az új helyzetben ez a kötelezettségvállalás még fontosabbá válik, mivel a zöld városok nemcsak egészségesebb feltételek biztosítanak az élethez, hanem jobban ellenállnak az éghajlat változásnak, illetve az erőforrások szűkössége által okozott jövőbeli válságoknak – áll a közleményben.

A bizottság megvizsgálta a beérkezett pályázatokat és a mai napon meghozta döntését. Ennek értelmében 2022-ben az Európa Zöld Főváros megtisztelő címet az alábbi városok valamelyike fogja elnyerni:

  • Dijon (Franciaország) 
  • Grenoble (Franciaország) 
  • Tallinn (Észtország) 
  • Torino (Olaszország)
A 2022. év jelöltje

A kiválasztott városok a verseny utolsó szakaszába kerültek, amelyben egy nemzetközi zsűri tagjai fogják megvizsgálni a jelöltek fenntartható városfejlesztés iránti elkötelezettségét és képességét. 2022-ben az Európai Zöld Főváros cím birtokosa – a megtisztelő titulus mellé – összesen 350.000 Euró (kb. 120 Millió forintnak megfelelő) támogatást fog kapni zöld programjainak megvalósításához.

Azt még érdemes tisztázni, hogy a projekt elbírálásának kiemelt szempontja elsősorban az adott város fenntartható településfejlesztési koncepcióját vizsgálta és nem a település főterein található zöldterületek nagyságát. Ez egy komplex gazdasági, környezetvédelmi és nem utolsó sorban energetikai tanulmány is, amely a település egészét nézve került kialakításra. Arról nincs információnk, hogy a pályázat október 14-i benyújtását követően (az elmúlt fél évben) milyen fokú politikai lobbitevékenység történt a sikeres pályázati célok elérése érdekében.

Hogy mi a siker titka?

Erről a franciaországi Grenoble nevű város polgármestere, Eric Piolle mondja el véleményét az alábbi, angol nyelvű cikkben: ITT

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close