EgyébKiemeltKözélet

Nem járult hozzá az ellenzék a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalásához

A kormány március 11-én 15:00 órától hirdetett a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet a Magyarország egész területére.
Az Alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetről szóló rendelete 15 napig – jelen esetben március 26-ig – maradhat hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.   

Ehhez ma nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását hétfőn, ezért az előterjesztést legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Parlament. A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasították el.  A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő.

Elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő.

A házszabálytól eltérő tárgyalásához az országgyűlési képviselők négyötödének támogatására lett volna szükség, de ehhez az ellenzéki pártok nem járultak hozzá, mert a törvényjavaslatban nincs meghatározva a veszélyhelyzet határideje.

A kormány ezt követően kérte a javaslat sürgős tárgyalását, a házszabály szerint ilyen esetben a törvényjavaslat zárószavazása hat nappal később lehet csak. A sürgősség elrendeléséhez a jelen levő képviselők kétharmadának szavazatára volt szükséges, ezt a kormánypártok az ellenzék nélkül is tudták biztosítani. A törvényjavaslat általános vitája kedden folytatódik.
    

MTI

Fotó: Kovács Tamás

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close