Kultúra

Filmkritika: Mulan, avagy a remake-mánia újabb áldozata

Szajkó Gábor írása

Disney barátunk a Dzsungel Könyve anyagi és kritikai sikere óta követi az ott bevált formulát, hátha a többi címével is bejön ugyanez. Ez a formula nem más, mint hogy, CGI és/vagy élőszereplős remakeket készít azokból a klasszikusokból, amelyeken több generáció felnőtt. Ezzel hoz egy biztos közönséget, hiszen akik a klasszikus Mulannalgyermekkorukban találkoztak, azok már jóeséllyel szülők lettek. Ezek a szülők a nosztalgia faktor miatt is elmennének a moziba, sőt mivel családi filmekről beszélünk, a gyermekeiket is magukkal vihetik. Roppant praktikus, ugye? Ezért élhettük át újra A Szépség és a szörnyeteget, vagy az Oroszlánkirályt. Sajnos, vagy éppen szerencsére (kritikánkból kiderül), a Mulan sem kerülhette el az újrahasznosítást.

Erről van szó!

Mulan nehezen boldogul a falujában, mivel nőként korlátozottak a lehetőségei karrier szempontból. Szívesen apukája nyomdokaiba lépne, aki harcedzett katona, és szeretné a belső erejét fejleszteni, mivel tehetsége már kiskorában is megmutatkozott, de erre normál esetben esélye sem lenne. Már azért sem, mert a helyi karriertanácsadót házasságkötőnek hívják, és a nőknek egyetlen betölthető pozíció van fenntartva: feleség. Ekkor lép a képbe a bosszútól szomjas Bori Khan, aki sorra dúlja fel a selyemút menti helyőrségeket seregével és egy a patriarchális társadalomtól szintén szenvedő boszorkánnyal. Egy cél vezérli: elpusztítani a császárt és annak birodalmát. Az említett császár jobb híján sereget toboroz és ezért besoroztat minden családból egy férfit. Sajna a Hua családban csak a veterán, sérült lábú apuka az egyetlen férfi. Hogy megmentse apukáját a háborútól, amiből jóeséllyel nem térne vissza, Mulán férfinek adja ki magát és elindul egy nagyon veszélyes kalandra.

Karakterek

Yifei Liu formálja meg Mulant, teszi mindezt nagyon szerethetően. A harminchárom éves színésznő (simán letagadhatna akár egy évtizedet is) az a fajta szépség, aki harsány smink és szilikon nélkül is vonzó. Jelen szerepében egy önmagával és sorsával viaskodó tinilányt játszik, aki bármit megtenne családjáért. Mulan karaktere erős, lojális és szimpatikus. A megformálás inkább teszi szerethetővé, mint a szövegek, amit a szájába adtak. A mozgásán látszik, hogy nem tegnap kezdett harcművészetekkel foglalkozni. A tiltott királyságban már bizonyította, hogy megy neki a kung fu, most azt is megmutatta, hogy színészkedni is tud egy nagyköltségvetésű filmben. Egyértelműen Ő viszi el a filmet a hátán, hiszen a teljes történet Mulan karakterére épül, így a legtöbb játékidőt is Yifei kapta, amivel szerencsére tudott is mit kezdeni.

Donnie Yen mint Tung parancsnok okés. Semmi nagyon kiemelkedő nincs a játékában, ahogyan hiba sem. Van pár jelenete, amikor megmutathatja, hogy is mozog egy őstehetség harcművész, ha közel öt évtizeden keresztül csiszolgatja tökélyre a technikáját. Színészi teljesítményéről sokat sajnos nem lehet mondani, csak a már említett okés kifejezést. Nem ez lesz Ip Man mester élete szerepe.

Jason Scott Lee neve a B-kategóriás filmek kedvelőinek lehet ismerős. A színész-harcművész olyan méltán „híres” produkciókban vehetett rész, mint a Drakula 3 – Az örökség vagy az Angyalok háborúja 5. Jelen esetben Ő Bori Khan, a mindig dühös mongol, aki bosszút akar állni a császár által megölt apukájáért. Játéka, mozgása, kisugárzása, legalább annyira semmilyen, mint amilyen a karakterének a kompetenciája. Tucat főgonosz, semmi kreativitással.

A császár amúgy Jet Li. Ha nem tudom, hogy Ő játsza, akkor nehezemre esett volna felismerni, addig a pillanatik, amikor röptében kapja el a kilőtt nyílvesszőt. Az a jelenet olyan Jet Li-s, elegáns, hatékony és profi.

Miért jó?

Mulan története az iskolás tananyag része Kínában. A harcos lány sztorija, aki képes volt a császári haderő tisztje lenni, annak ellenére, hogy nőnek született. Ez a feldolgozása a sztorinak inkább hasonlít a legendára, mint a Disney korábbi animációs rajzfilmje. Nincsenek dalok, sem beszélő sárkány. Ehelyett egy komolyabb hangvételű, kis misztikummal átszőtt kínai film szeretne lenni (nem egészen sikerül neki, de erről majd később). Külön jó pont, hogy nincs olyan szereplő, aki a humor elemekért felelne. Az 1998-ban mozikba került Mulan Mushu-t a vicces pillanatokért tartotta, és mivel ez a film nem akar az a film lenni, így ezt a sárkányos dolgot egy az egyben kihagyták. Helyette egy főnix madár repked és segít Mulannak. A hamvaiból erősebben feléledő főnix legalább annyira erősen van jelen a kínai mitológiában, mint a sárkány, és itt most ezt az allegóriát követi a hősnőnk is. A film egy pontján főnixként tér vissza és kezd el „szárnyalni”. A képi világ nagyon jó! Kész élmény a tájakat és a kínai kultúrát hűen tükröző díszleteket nézni. A kosztümök is egytől egyig hibátlanul lettek összeválogatva. Látvány tekintetében a film hozza a lehető legautentikusabb és legszebb képet, amit a keleti témából ki lehet hozni. A hangok is első osztályúak, ami azért nagy dolog, mert feldolgozása egy olyan korábbi Disney-filmnek, ami telis-tele volt dalokkal. A harci koreográfiák a régi hongkongi filmek kötélen rángatós akcióira építenek, ami nagyon jól áll a filmnek. Egyes jeleneteknél olyan, mintha úsznának a színészek a levegőben.

Miért nem jó?

A filmről nehéz megmondani, hogy kinek is készült és, hogy kinek is fog igazán tetszeni. Az idősebb korosztályt fogná meg, ha komolyabban venné magát, de sajnos néhol bugyuta. Történetvezetési szempontból kifejezetten gyenge. A fiatalabbakhoz jutna el, ha több lenne benne a könnyed jelenet és a nevetés. De félő, hogy a gyerekek nem fogják élvezni a humor hiánya miatt, ezért nem is igazi családfilm. Ha olyan kínai filmet szerettek volna csinálni, mint a Tigris és Sárkány vagy a Hős, ahhoz nem elegendő Niki Caro mint direktor. Van pár olyan logikai baki a fő karakterek döntéseiben, ami nagyon csúnyán kizökkenthet a moziélményből. Mivel egy feldolgozásnak is a remakeje, ezért a sztorit jó eséllyel mindenki ismeri, akinek új lenne, az sem fog meglepődni. A sztori meglepetésektől és fordulatoktól mentes.

Végezetül:

Az idei Mulan egy egész jó kalandfilm, ami talán családi filmnek is jó lehet, feltéve, ha nem óvodásokkal szeretnénk megnézetni, mert Ők nagyon fogják unni. Bárkinek nyugodt szívvel merem ajánlani, aki fogékony a keleti kultúrára és a harcművészetekre. Viszont mindenki, aki egy új Dzsungel Könyve szintű innovációt vár Disneytől a Mulantól, az csalódni fog. Akik a látvány miatt szeretnek moziba járni, azoknak majdhogynem kötelező, hiszen szemet gyönyörködtető a fényképezés. A 3D kicsit sem mesterkélt, sőt inkább nevezném indokoltnak, és az Urániában úgy is játszák.   

A mozi műsora, foglalási lehetőséggel, a linkre kattintva érhető el: 

Pécsi Uránia Mozi

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close